OSLIKALI MURAL

Torcida izabrala hrvatske mučenike, a što na to kažu oni koji bi htjeli upravljati Splitom?

31.03.2017 u 20:43

Mural koji je oslikala Torcida

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić/PIXSELL

Bionic
Reading

Splitska navijačka skupina Torcida, između ostaloga, poznata je po muralima kojima ukrašava grad, a u utorak je završila novi, onaj s likovima Stjepana Radića, Brune Bušića, Mire Barešića i Zvonka Bušića uz popratni tekst. Izbor je zanimljiv jer se djelovanje nekih od njih može nazvati kontroverznim

Jedan od glavnih muralista je poslije dovršetka djela u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao da su htjeli poručiti da Torcida ne zaboravlja hrvatske mučenike, a to su svakako spomenuta četvorica. Također je naglasio da su ga nacrtali na mjestu na kojem prolaze brojni mladi, koje Torcida želi učiti povijesti, kad to već ne žele profesori, očito aludirajući na to da je školski sustav pod utjecajem bivših jugoslavenskih struktura.

No bez obzira na to, postavljanje Zvonka Bušića i osobito Mire Barešića uz bok Stjepanu Radiću i Bruni Bušiću, jer su se za hrvatske ciljeve borili terorističkim metodama, zbog čega su i osuđeni pred stranim sudovima, uz poruku da Torcida želi mlade učiti povijesti, moglo bi se nazvati kontroverznim pa smo pitali splitske gradonačelničke kandidate smatraju li oni da su svi navedeni dobar odabir kada odajemo počast 'hrvatskim mučenicima' i može li uopće Torcida kao navijačka skupina poučavati mlade povijesti. Komentiranje Torcide u Splitu je prilično nezahvalan posao pa kandidati za novog splitskog poteštata nisu bili oduševljeni postavljenim pitanjima.

HDZ-ov Andro Krstulović Opara, vodeći kandidat za novog splitskog gradonačelnika prema istraživanjima javnog mnijenja, kad je čuo pitanje - nije htio komentirati mural. 'Ne mislim da je to relevantno i ne želim  komentirati tko je što napravio na nekakvom muralu', kazao nam je Krstulović Opara.

Marijana Puljak iz stranke Pametno, koja bi mogla biti iznenađenje predstojećih izbora, smatra da se povijest uči u školi.

'Obrazovanje je temelj svakog modernog društva i ako želimo ovu zemlju okrenuti naprijed, prema budućnosti, potrebno je sve snage uložiti u reformu obrazovanja i stvaranje tolerantnog društva jednakih mogućnosti za sve', kazala nam je Puljak. Prema njezinom mišljenju, učitelji su najvažnije zanimanje u našem društvu, oni su ti koji prenose znanje našoj djeci i od njih trebaju stvoriti znatiželjnu djecu sposobnu za kritičko promišljanje.

'Torcida je navijačka skupina s dugom tradicijom koja se u posljednje vrijeme žarko bori protiv nereda u Hrvatskom nogometnom savezu i za primjenu Zakona o sportu. Kao što aktivno podržavamo njihovu borbu za red u sportu, djelatnost zbog koje su se i okupili u grupaciju, tako mislimo da povijest treba ostaviti stručnjacima koji se njome bave, a djecu o tome trebaju podučavati učitelji u školi', naglasila je Puljak.

Robert Pauletić, kandidat Mosta za gradonačelnika Splita, kaže da se ne bi upuštao u ocjenjivanje kvalitete odabira Torcide. 'To je naposljetku njihov izbor i nemam ništa protiv tog murala', poručio je Pauletić.

Odgovarajući na pitanje može li Torcida poučavati mlade povijesti, Pauletić kaže da ne smatra da je torcidaš izrekao tu tvrdnju u doslovnom smislu. 'Bit će prije da je riječ o ogorčenju momka kojem se možda učinilo da dio službene historiografije pristrano tumači zbivanja u suvremenoj hrvatskoj povijesti, pritom nerijetko koristeći i nimalo objektivne kvalifikacije', naglasio je kandidat Mosta.

SDP-ova kandidatkinja Aida Batarelo smatra da Torcida ne može učiti djecu povijest. 'Zna se tko može učiti djecu i kako se uči povijest. Druga je stvar što mislimo o školskim programima i jesu li oni adekvatni za škole, ali to sada nije tema', kaže Batarelo. SDP-ovka je mišljenja da Torcida ima pravo na svoj stav, a Torcida ga uvijek ima. 'Isto tako se zna čemu Hajduk stremi. Hajduk stremi tome da bude potpuno depolitiziran klub, da bude narodni klub, a Torcida ima pravo na svoje mišljenje, kao što ga imaju i ostali', poručila je Batarelo.  

Ivo Baldasar, sada već bivši splitski gradonačelnik, smatra da bi se ubuduće trebalo tražiti dozvolu grada za bilo kakav mural na javnoj površini. 'Ako je mural na privatnoj kući, onda je to stvar vlasnika. Nemamo točan propis o tome i mislim da bi Gradsko vijeće trebalo donijeti odluku da se to regulira', kazao je Baldasar. Dojučerašnji gradonačelnik, koji nema gotovo nikakve šanse da bude reizabran, naglašava da Torcida nije ovlaštena učiti djecu niti je ovlaštena odlučivati o tome tko je mučenik, a tko nije. 'Postoje institucije, a ako govorimo o braniteljima, postoji Koordinacija branitelja koja treba odlučiti o tome, kako splitska, tako i na razini Hrvatske, tko je po njihovim kriterijima mučenik kojemu bi na neki način trebalo odati priznanje. Razmišljanje dijela Torcide već je postalo malo problematično. Tko su oni da djeci tumače povijest? Mislim da obezvrjeđuju dio naše povijesti voluntarističkim tumačenjima', završio je prilično oštro Baldasar.

Željko Kerum nije se javljao na naše telefonske pozive.