sastanak u ministarstvu

Topolnjak: Medicinske sestre i dalje imaju manju plaću od prosječne

10.05.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je u srijedu, uoči sastanka u Ministarstvu zdravstva, da medicinske sestre i zdravstveno osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Dan uoči prosvjeda medicinskih sestara i zdravstvenog osoblja, koji traže povećanje koeficijenata za 10 posto svim zaposlenicima u sustava zdravstva, Topolnjak je kazao da su pojedine plaće i dalje vrlo niske, unatoč povećanjima o kojima govori Vlada.

„Te plaće su dosad, i prije povećanja o kojem govori predsjednik Vlade, bila jako niske, pa smo s povećanjima još uvijek na razini ispod minimalne plaće. A medicinske sestre i zdravstveni radnici srednje stručne spreme još uvijek imaju manju plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj”, rekao je Topolnjak uoči redovnog mjesečnog sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer, nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima, da su hrvatske plaće u zadnjih sedam godina rasle puno više nego što je bila godišnja inflacija, stoga građani imaju viši ekonomski i socijalni standard. Što se tiče zahtjeva sindikata, ministar Vili Beroš razgovarat će s medicinskim sestrama i tehničarima, dodao je. Iako Beroša nema na današnjem sastanku, na njemu će biti riječi o zahtjevima sindikata za podizanjem koeficijenta radnicima u zdravstvu.

  • +10
Ilustrativna galerija/Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred Opće bolnice Sisak Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

„Ako od ministra ne dobijemo nikakav poziv za pregovore o našem ključnom zahtjevu, zbog kojeg organiziramo prosvjedne aktivnosti, bit će najavljen štrajk i do njega će sigurno doći”, poručio je Topolnjak.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak uoči sastanka je izjavila da nije previše optimistična

„Razgovarati i činiti su dva različita pojma. S nekim razgovarati unedogled, a ne učiniti ništa da ti razgovori rezultiraju nečim konkretnim, nečim potpisanim, ili obećanim, to je za mene razočaravajuće”, kaže Prašnjak.