'i mi smo zdravstvo'

U sisačkoj bolnici prosvjeduju medicinske sestre i tehničari

08.05.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Oko tri stotine medicinskih sestara i tehničara sisačke Opće bolnice 'Dr. Ivo Pedišić' u organizaciji dva strukovna sindikata sudjelovalo je u ponedjeljak na prosvjedu 'I mi smo zdravstvo'

Prosvjedu, koji je protekao mirno i trajao petnaestak minuta priključilo se i nekoliko liječnika pa i pacijenata. Tom je prilikom rečeno, kako zdravstveni sustav ne može funkcionirati bez svih njegovih sastavnica.

"Sindikati traže povećanje koeficijenata za sve zaposlene, odgovarajuće uvjete rada, te poštivanje kolektivnog ugovora. Plaće za većinu zaposlenih su ispod prosjeka u mnogim zemljama EU, ali to nije naš jedini problem. Medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari, spremačice, administrativno osoblje i drugi upozoravaju kako se minimizira njihova uloga u zdravstvenom sustavu", rekla je predstavnica sisačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Tamara Mirković.

Upozorila je na diskriminaciju njihova rada i obrazovanja, nepriznavanja teških uvjeta rada, neprovođenja zaštite na radu i izloženost sve većoj agresiji i fizičkim naporima. Istaknula je da su nemedicinski djelatnici u Sisku i za vrijeme covida i potresa savjesno obavljali svoje zadaće u vrlo složenim uvjetima, za što nisu bili adekvatno nagrađeni.

  • +10
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara ispred Opće bolnice Sisak Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predstavnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Silvija Canko je napomenula kako je trenutačno najvažnije unaprijediti radno-pravni status za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike. "Zdravstvena djelatnost ovisi o timskom radu i za sve moraju vrijediti ista pravila, kako bi im bio osiguran dostojanstven život. To podrazumijeva i usklađivanju koeficijenata sukladno stručnoj spremi", rekla je Canko. Na skupu je najavljeno kako će nemedicinsko osoblje nastaviti s prosvjedima zaključno s velikim prosvjednim skupom 11. svibnja u Zagrebu.