ravnopravan odnos

Prosvjedovale medicinske sestre i tehničari ispred KBC Osijek

05.05.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Prosvjedom "I mi smo zdravstvo" u krugu osječkog KBC-a sindikati medicinskih sestara i tehničara te nezdravstvenog osoblja u petak su se priključili zahtjevima za ravnopravan položaj svih djelatnika u zdravstvenom sustavu

Povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Lidija Gavić poručila je da prosvjedom traže dostojanstven i ravnopravan odnos svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domovima zdravlja, kućnoj njezi i patronaži.

Iako je glavni zahtjev sindikata povećanje koeficijenata za minimalno 10 posto, Gavić je istaknula da problem nije samo u novcu, već i u nepoštivanju kolektivnog ugovora.

"Negdje nisu osigurani sistematski pregledi, ima slučajeva maltretiranja kolegica koje su pet godina pred mirovinom. S obzirom na to da nam se povećava opseg posla ima nas jako malo, a ima slučajeva gdje jedna kolegica radi s 20 pacijenata u smjeni od 12 sati", kazala je Gavić.

Napomenula je da su u tijeku pregovori za temeljni kolektivni ugovor, kojima se pokušava postići dogovor oko osnovice plaće, božićnice, uskrsnice i regresa, a ako se ne ispune sindikalni zahtjevi prvi slijedeći korak je veliki prosvjed 11. svibnja u Zagrebu.

Povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u KBC Osijek Renata Crnjac istaknula je da se zalažu za jednakost svih zaposlenika u zdravstvenom sustavu te da sadašnju nejednakost u ostvarivanju prava nikada prije nisu doživjeli.

Podsjetila je da su liječnici u pregovore s Vladom krenuli samostalno te da se nisu mogli dogovoriti oko zajedničkog nastupa u pregovorima, a "Vlada i nadležno Ministarstvo su očito dopustili takav pristup".

"To nas je šokiralo i zabrinulo, jer smo shvatili da ako ovo ne pokušamo ispraviti, da će, zbog nejednakosti, doći do nezadovoljstva svih zaposlenih u sustavu, a jedni bez drugih nećemo moći funkcionirati", ocijenila je Crnjac.