'i mi smo zdravstvo'

Nezadovoljne sestre i tehničari: Plaće su nam niže od europskog prosjeka

08.05.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Stotinjak zdravstvenih i nezdravstvenih radnika prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred zgrade bjelovarske bolnice na skupu "I mi smo zdravstvo", a kako je istaknuto, medicinska sestra s pet godina staža na internom odjelu te bolnice u prosjeku ima plaću od 950 eura

Predsjednik Podružnice Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Bojan Bakić je istaknuo da je prosječna plaća sestre od 950 eura niža od prosječne hrvatske plaće, koja je sada 1100 eura.

„Kada se u medijima pojave veliki iznosi plaća, u obzir treba uzeti koliko je bilo prekovremenih sati, je li neka medicinska sestra ili liječnik radio pripravnost ili radio po pozivu. To su stvari koje dižu plaću, ali ako govorimo o čistoj smjeni, odnosno dnevnoj smjeni od 12 sati i noćnoj od 12 sati, govorimo o plaći od 950 do 1000 eura", rekao je Bakić.

Zapitao je kako će se motivirati mlade medicinske sestre, liječnike i sve ostale zdravstvene i nezdravstvene djelatnike da dođu raditi u zdravstveni sustav i da u njemu ostanu ako imaju takve plaće.

Dodao je da se akcijama žele ubrzati pregovori za granski kolektivni ugovor koji su u tijeku.

Prosvjed "I mi smo zdravstvo i u Zadru"

Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje Opće bolnice u Zadru zatražili su u ponedjeljak na mirnom prosvjedu da se „njihov rad prizna, uvažava i cijeni".

Sindikalna povjerenica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragana Čupić poručila je da se „uloga medicinskih sestara i tehničara minorizira i omalovažava“.

"Potplaćenost i teški uvjeti rada uz višegodišnje zanemarivanje potreba i nezainteresiranost sustava za cjelovito rješenje samo su neki od problema. Sve je to posljedica neprofesionalizma i zapošljavanja neadekvatnog osoblja. Bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Plaće su nam niže od europskog prosjeka, a manji smo od makova zrna", istaknula je i dodala da zahtijevaju povećanje plaća za sve zaposlene i odgovarajuće uvjete rada za sve uz poštovanje kolektivnih ugovora.

"Sestre rade same i s po 30 pacijenata, a osim medicinskog, nedostaje i nemedicinskog osoblja. Sustav puca po šavovima. Pregledi se odgađaju i otkazuju jer nedostaje osoblja. Mi fizički više ne možemo pružati kvalitetnu skrb u ovakvim uvjetima", upozorila je predsjednica zadarske podružnice Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Dajana Subić.

Prosvjed su poduprli i neki liječnici ističući da je „sustav jak koliko i svaka njegova karika“.

"Medicinsko i nemedicinsko osoblje zajedno čine okosnicu sustava. Kako su se medicinske sestre solidarizirale s nama, tako i mi danas stojimo uz njih", rekao je ginekolog Dinko Kulišić.