VAKULA NAJAVLJUJE

Toplo cijeli tjedan, pa i sljedeći

07.10.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Kad već ljeto većini nije bilo odviše po volji, to bi moglo biti vrijeme u listopadu – uglavnom suho i iznadprosječno toplo, posebice u nastavku ovoga tjedna te u prvoj polovini idućeg

Dan neovisnosti

Naravno, kao i do sada, poneku iznimku, pa i prigovor ovoj općenitoj prognozi, teško će biti izbjeći, kaže u svojem Meteokutku glavni meteorolog HRT-a. Prošlih dana, u većini Hrvatske relativno suhih, ponegdje je bilo i kiše, posebice na srednjem i južnom Jadranu. U Komiži, primjerice, palo je čak 30 litara po četvornome metru u samo nekoliko sati. Oborina će mjestimice biti i danas, pa i sutra, ponajviše u Rijeci i okolici. Sutra bi nekima na sjevernom Jadranu moglo smetati i umjereno jugo, a u nizinama kontinentalne Hrvatske mjestimična magla. Temperatura zraka gotovo će posvuda biti viša nego danas. Najčešće najniže jutarnje vrijednosti bit će od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18, a najviše poslijepodnevne uglavnom od 20 do 25 stupnjeva Celzijevih.

Drugi dio tjedna!

Mnogima povoljne vremenske prilike nastavit će se i poslije praznika. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a u nizinama unutrašnjosti će dojam vremena ponajviše ovisiti o duljini magle. Gdje će biti kratkotrajnija, najviša temperatura zraka bit će viša, većinom oko 25°C, a ni večeri i jutra neće biti hladni za prvu polovinu listopada.

Premda će temperatura zraka biti i znatno viša od prosječne, mala je vjerojatnost rušenja dosadašnjih rekorda u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka, koji su u većini krajeva iznad 27°C, a ponegdje čak i 30°C, pa i viši, kao primjerice u Osijeku, Slavonskome Brodu, Karlovcu, Kninu, Rabu, Šibeniku, Makarskoj, Hvaru, Komiži, Pločama i Dubrovniku.