OMG

Top 5 nuklearnih skloništa

05.07.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Tko je odrastao u osamdesetima i gledao 'Dan poslije' zna da je kraj svijeta kakav poznajemo blizu. Srećom, stignete se pripremiti ako kupite ili izgradite vlastito nuklearno sklonište

1. Ark Two
Impresivno, mora se priznati. Ark Two najveća je zajednica ovog tipa u Sjevernoj Americi, a zanimljiva je prije svega zbog mega nuklearnog skloništa koje posjeduju. Napravljeno je od 42 američka školska autobusa, a na siteu nude i mapu iz koje je jasno kako se problemu pristupalo vrlo pažljivo. Napravljeno je u osamdesetima, a iza cijele priče stoji Bruce M. Beach. U seocetu blizu skloništa živi 200 ljudi, spremnih na dan poslije.

2. Trogonia 8
Trogonia 8 samo je jedan od mnogih modela skloništa koje zainteresiranima nudi tvrtka Radius Engineering, a koju je, pisao je Popular Mechanics, osnovao Walton McCarthy. Walton je, pisali su, specijalist za ove stvari i autor knjige 'Principles of Protection: U.S. Handbook of Weapon Fundamentals and Shelter Engineering Design Standards'. Osim Trogonie 8, nije loš ni manji model EC 22-2.

3. Survivalrealty.com
Ako gradite nuklearno sklonište i spremate se za apokalipsu, jedna od najvažnijih stvari je lokacija. A nju ćete naći na siteu survivalrealty.com. Recimo, Tok Retreat na Aljasci ne bi bio loš izbor ili Sarpy Creek Ranch u Wyomingu; zajedničko svim tim lokacijama je to da su smještene u prirodi i više manje izvan dosega civilizacije. Site pokriva cijeli svijet, no većina toga je u SAD-u.

4. Utah Shelter Systems
Još jedna tvrtka koju Popular Mechanic navodi kao kvalitetnu jest Utah Shelter Systems. Cijene se kreću već od 42.950 dolara. Tagline je ovoga proizvođača 'Because Survival Is The Highest Priority', a cijene su dovoljno niske za one koji žele pristojno i pristupačno sklonište.

5. Bivše vojne baze
U Sjedinjenim Državama velik je broj napuštenih vojnih baza od kojih mnoge idu duboko pod zemlju. Cijene se kreću od 200 tisuća dolara na više, a za oko nam je zapeo gigantski bunker u Russellu u Kansasu čija je cijena 750 tisuća dolara. Titan 1 u Denveru stoji skoro tri milijuna dolara.