PROLJETNA BERBA
Top 5 divljih jestivih biljaka koje beremo u proljeće za pripremu ukusnih jela

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL
Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranjivih i korisnih tvari koje će okrijepiti organizam nakon zime.
Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od prometnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i dozvoljava li zakonska regulativa branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti, piše Agroklub.
-
neki novi okusi
Lavanda je puno više od cvijeta prekrasnog mirisa: Evo kako je možete koristiti i u omiljenim receptima
-
IDEJE ZA VRT
Lijepe i korisne: Ovo su jestive biljke s neodoljivim cvjetovima koje će biti ukras svakom vrtu
-
USUSRET PROLJEĆU
Vrijeme je za poslove u vrtu: Evo koje se povrće, voće i cvijeće sadi u ožujku
Top pet divljih jestivih biljaka
1. Kopriva Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.
Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju juhe i razna variva, pite, jela s jajima, poha se. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.
2. Maslačak Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Vrlo su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kavu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama.
3. Divlji bijeli luk, medvjeđi luk ili srijemuš Allium ursinum je šumska divlja i vrlo ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na češnjak, ali ga često zamjene s otrovnom đurđicom Convallaria majalis.
Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, ali se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinira s jajima i sirom.
4. Japanski dvornik Reynoutria japonica je vrlo invazivna vrsta. Otkako je unesen brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se širi. Može probiti beton.
Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput šparoge, su odlična zamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji s đumbirom dodaje se u votku.
5. Bokvice ili trputac Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tijekom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.
Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.