KRENULA BERBA KRUMPIRA

Loš početak: Ako je suditi po ranim sortama, hrvatskog čipsa ove godine bit će i upola manje

19.09.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Počela je berba industrijskog krumpira za čips. Kao i u cijeloj Europi i u Hrvatskoj je urod znatno slabiji od lanjskog - krumpira je ponegdje manje čak za 60 posto. Razlog - hladno proljeće i dugotrajna suša

Iako su uz primjenu suvremenih tehnologija i dobar odabir sorti proizvođači krumpira posljednjih godina postigli vrhunske prinose, ove godine zaredali su još od proljeća loši uvjeti, donosi HRT.

'Ranije sorte pretrpjele su veliku štetu, uslijed elementarne nepogode suše, a problem je bio i u sadnji krumpira. Kad smo posadili krumpir, elementarna nepogoda - hladno proljeće - krumpir je sporo nicao', govori Nikola Stepić, predsjednik Udruge proizvođača industrijskog krumpira.

Proizvođač Dalibor Vlahović požalio se kako je s 50 tona po hektaru ovogodišnji urod pao na tek 18 tona. 'Gdje je navodnjavano, prinos je smanjen možda 50%, znači nismo nešto uspjeli, ali gdje nije navodnjavano, prinos je 70% manji nego prošle godine', prisnažuje Stepić.

U najvećem domaćem otkupljivaču industrijskog krumpira u Hercegovcu, gdje su lani otkupili rekordan urod, vjeruju kako će na kraju kampanje od svojih kooperanata otkupiti dovoljno krumpira. I to ne samo za proizvodnju čipsa za domaće, nego i za inozemno tržište. Nizozemski vlasnik ondje je tijekom dvije godine uložio 70 milijuna kuna. Lani je otkupio sve viškove krumpira i izvezao ih u svoje tvornice u Europi.