Stjepan Dumančić

Mladi voćar iz Baranje odlučio se na neobičan korak zbog manjka radne snage i otvara vrata svojeg voćnjaka za kupce berače: 'Bere se sve dok ima jabuka, limita nema'

01.09.2021 u 20:41

Bionic
Reading

Vrata svojeg voćnjaka za sve posjetitelje i kupce otvara Stjepan Dumančić u Baranji. Oni koji sami žele ubrati svoje kilograme moći će to učiniti na njegovu obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu prepoznatljivom po brendu Stipino u Čemincu

Vrata svojeg voćnjaka u baranjskom Čemincu otvara Stjepan Dumančić. Na njegovu obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu prepoznatljivom po brendu Stipino, koji obuhvaća domaće sokove, pekmeze, ajvare, salate i sirupe, od 6. do 12. rujna posjetitelji će moći doći i sami ubrati koliko god jabuka žele.

'Sve dok ima jabuka', kaže za tportal Dumančić.

Za branje je spremna jabuka sorte Gala što se prostire na polovici od ukupno tri hektara površine voćnjaka. Na ostatku se nalazi sorta Fuji, a koja još nije dozrela.

'Po jabuke se može doći od 10 do 18 sati, a svi koji dolaze mogu ponijeti košaricu, vrećice ili kod nas kupiti kutiju', dodaje Dumančić, napominjući da je aktivnost na otvorenom idealna za obitelj.

Za ovakav potez i otvaranje voćnjaka, kaže, odlučio se prvi put, a dijelom ga je na to potaknuo kroničan nedostatak radne snage, odnosno berača.

Jabuke Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Cijena kilograma jabuka koštat će tri kune, a limita po osobi nema', kaže nam Dumančić, dodajući da godišnje u voćnjaku ubere oko 20 tona sorte Gala.

Ono što ostane neubrano, napominje, završit će u preradi. A na upit što očekuje od otvaranja voćnjaka kupcima beračima, Dumančić odgovara:

'Ništa posebno, pa što bude', kaže.