tri stupa za mir

Mlinarić: U Hrvatskoj je bitno podmiriti državne službenike, branitelje i Crkvu

07.06.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u srijedu je ocijenio da je u Hrvatskoj bitno podmiriti tri stupa u državi, a to su državni i javni službenici, braniteljske udruge i Katolička crkva i ako ih "uspijete kupiti ili ucijeniti", onda "imate mir u državi".

„U Hrvatskoj je bitno podmiriti tri stupa u državi, a to su državni i javni službenici, braniteljske udruge i Katolička crkva. Ako uspijete kupiti ili ucijeniti te tri kategorije, onda imate mir u državi”, ocijenio je Mlinarić na konferenciji za novinare.

Podržavam zapisničarke na sudovima i u DORH-u koje rade za 650 eura, ali nisu pristale na ucjenu i nemoralnu ponudu Andreja Plenkovića i Vlade od 100, 80 i 50 eura. Malo ih je, četiri i pol tisuće, ali imaju hrabrosti i rekli su – ne, izrazio je potporu prosvjedu zaposlenica na sudovima.

Podsjećam hrvatsku javnost da je Zakon o plaćama javnih i državnih službenika naprasno povučen u prosincu prošle godine iz saborske procedure i namjerno ga nisu donijeli. Čekaju prosinac ove godine da bi promijenili koeficijente i ušli u izbornu godinu s povećanjem plaća kako bi dobili izbore, čemu se nadaju. To je modus operandi HDZ-a, naglasio je Mlinarić.

Dodao je da, za razliku od policajaca u Njemačkoj, koji imaju neto plaću 2400 eura, naši policajci, koji su uz vojsku i sudstvo, stup svake države, imaju plaću do 900 eura, uz sve noćne smjene, blagdane i prekovremene.

Tko sa 650 eura, poput ovih žena koje rade po sudovima, može preživjeti u velikim gradovima gdje se nalaze sudovi ili kako mlada osoba s tolikom plaćom može kupiti stan? zapitao je. Zato ih, istaknuo je, pozivam da ustraju u svojim zahtjevima, da ne pristaju na "mrvice koje padaju s premijerova stola".

"Novaca u državi ima, na rebalansu proračuna smo vidjeli da se puni i bolje od očekivanoga, zato što je inflacija preko deset posto i u proračun se slijeva iz PDV-a, a sudskim službenicima daju najviše sto eura, apelirao je. Drago mi je da nisu podlegli ucjenama, iako su se njihove radne kolege suci dogovorili, liječnici su se dogovorili s Plenkovićem, a za medicinske sestre i zapisničare i ostalo osoblje na sudovima njihovi 'zapovjednici' nisu se izborili za njih, kao iz pjesme Prljavog kazališta „Bogati se za sebe pobrinu”, poručio je Mlinarić.