POTVRDILA SOA

Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe

18.11.2016 u 16:21

Bionic
Reading

Provjerama kroz dokumentaciju SOA-e nije utvrđeno da je Tomislav Karamarko do 1990. bio suradnik Službe državne sigurnosti, niti je u bilo kojem svojstvu bio uključen u njezin rad, piše Jutarnji list

Stoji to u dopisu SOA-e koji je pristigao u sudnicu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a povodom privatne tužbe u kojoj TomislavKaramarko tuži za klevetu Josipa Manolića jer ga je prozvao suradnikom Udbe.

Vidno zadovoljan sadržajem dopisa SOA-e, piše Jutarnji, Tomislav Karamarko je na početku svog svjedočenja sutkinji Kseniji Ivi Despot rekao da je po zanimanju profesor povijesti te da će biti vrlo kratak jer sve što je Manolić rekao su 'bezvezarije i notorne laži, objede i klevete u funkciji političkog obračuna i diskreditiranja'.

Karamarko je u petak je dao iskaz nakon što je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) obavijestila sud da nema podataka o eventualnoj suradnji Karamarka s bivšom Udbom.

Komentirao je i Manolićeve tvrdnje da je bio među onima koji su tijekom 80-ih godina 'obrađivali' Franju Tuđmana dok je ovaj bio u 'debeloj oporbi prema postojećoj vlasti', ocijenivši ih običnom glupošću, dodajući da je sve rečeno u odgovoru SOA-e.

Na upit zašto ga je Manolić povezao s Udbom Karamarko je kazao da je to zbog njegovih nastojanja da se u Hrvatskoj primjene europske uredbe o obračunu s totalitarnim sustavima. Prema njegovim riječima, postojale su interesne skupine kojima nije odgovaralo da bude predsjednik HDZ-a, a ni potpredsjednik Vlade.