eurozastupnica

Tomašić u ustaškoj uniformi izvodila pjesme u slavu Ante Pavelića: 'Ne odričem se običnih ustaša'

31.05.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Ruža Tomašić, čelnica Hrvatskih suverenista koja je na europskim izborima dobila najviše preferencijalnih glasova glasova od svih 12 hrvatskih europarlamentaraca, potkraj sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pjevala je ustaške pjesme i pozirala u ustaškoj uniformi u Kanadi, objavio je list Novosti

Novosti su u tiskanom izdanju otkrile pjesme u slavu ustaškog poglavnika Ante Pavelića koje Tomašić objavljivala i recitirala. Na upit Novosti da prokomentira otkrivene materijale kazala je kako 'nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941.' i da se ne odriče 'običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine'.

'Ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH. Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom', objasnila je Tomašić.

Za poglavnika Antu Pavelića kazala je kako je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drukčije.

'Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu', rekla je eurozastupnica.

  • +50
Ruža Tomašić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić