nove cijene

[DOKUMENT] Odvoz otpada u Zagrebu poskupljuje, mijenja se model naplate: Doznajte detalje

21.01.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, objavio je da su Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, nakon čega bi o njoj trebala odlučivati Gradska skupština na sjednici u veljači, a na snagu bi trebala stupiti 1. srpnja

Kako je rekao na konferenciji za medije, odluka se donosi kako bi se Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Dodao je da je Zagreb, za razliku od svih drugih gradova u Hrvatskoj, odlučio ići novim putem, a koji će prema njegovu mišljenju biti najpravedniji.

'Taj sustav će omogućiti individualizaciju na razini zgrade, a posebno na razini stana u višestambenim zgradama, da se naplaćuje prema stvarno odloženom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU-a, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bismo riješili problem s Jakuševcem i da se spremnici, kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama, ponovno stave pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da ne postoji pristup trećim osobama', pojasnio je Tomašević.

Dodao je da će se cijena usluge sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela.

'Broj odvoza će ostati isti. Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno za kućanstva, za ostale 90 kuna, i na to ide varijabilni dio koji će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu od četiri kune s PDV-om, a 40 litara osam kuna s PDV-om', kazao je Tomašević, dodavši da je tako i u Švicarskoj.

Istaknuo je da će se odobravati popusti građanima koji koriste usluge reciklažnog dvorišta, kompostiraju svoj biootpad te ako koriste pelene za djecu.

Za one koji su ne budu pridržavali propisanog iz Odluke, predviđene su kazne od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije kućanstva, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo.

Kako stoji u odluci, 'kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik, sukladno udjelima u korištenju spremnika'.

  • +4
Tomislav Tomašević najavio nov način odvoza otpada u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX