OŠ MIROSLAV KRLEŽA

[FOTO/VIDEO] Tomašević otvorio prvu osnovnu školu obnovljenu novcem EU-a: Konstrukcija može izdržati i 'petrinjski potres'

25.01.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je na zagrebačkom Kaptolu otvorio prvu osnovnu školu obnovljenu nakon potresa sredstvima EU-a. Nakon otvorenja škole Tomašević je na toj lokaciji održao i redovitu konferenciju za medije, na kojoj se osvrnuo na aktualne gradske teme poput gospodarenja otpadom

Osnovna škola Miroslav Krleža zaštićeno je kulturno dobro, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju obnovljene škole na Kaptolu u utorak.

'Potpuna obnova završit će u svibnju. Radi se o prvoj od ukupno 13 zagrebačkih škola kojima je potrebna obnova. Ti radovi koštali su 80 milijuna kuna, a konstrukcija je ojačana tako da može izdržati i petrinjski potres. Ova škola zapravo je potpuno nova i energetski je obnovljena - 40 milijuna kuna došlo je iz Fonda solidarnosti, a druga polovica ići će iz Nacionalnog plana oporavka', kazao je Tomašević, prenosi Dnevnik.hr Nove TV.

'Svi đaci su se vratili u klupe OŠ Miroslav Krleža na Kaptolu, škola je ojačana u temeljima, južni zid je u potpunosti sagrađen, dobila je izolaciju i protupožarni izlaz', kazao je u utorak Dragi Zenko iz Osnovne škole Miroslav Krleža, koja bilježi 200 godina od postojanja ustanove te 140 godina postojanja zgrade, tijekom kojih je doživjela dva razorna potresa.

  • +6
Zagreb: Tomašević otvorio obnovljenu OŠ Miroslava Krleže Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Tomašević: Predloženi model naplate odvoza otpada je najjeftiniji i najpravedniji

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako je predloženi novi model naplate odvoza otpada po tzv. švicarskom modelu najjeftiniji i najpravedniji. Najavio je da će tijekom javne rasprave biti uvaženi svi dobri prijedlozi, a jedan od takvih je prijedlog da vrećice za odlaganje budu manjeg volumena - 10 umjesto 20 litara, kako se sada predlaže.

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Javlja se dosta građana koji kažu kako bi vrećicu od 20 litara dugo držali u kući i predlažu da budu manjeg volumena. To je realan i dobar prijedlog', kazao je Tomašević.

Smisao je prijedloga modela odvoza otpada da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. Poručio je kako ostaju u funkciji tzv. zeleni otoci te da se ništa neće mijenjati u broju odvoza plastike, metala i papira.