inflacija je 'maska'

Domovinski pokret opleo po Tomaševiću zbog poskupljenja vode i parkinga: 'Objašnjenju mu je u najmanju ruku bizarno'

30.11.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Objašnjenje koje je za poskupljenja vode dao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u najmanju je ruku bizarno, poručili su u srijedu gradski zastupnici Domovinskog pokreta (DP) te ocijenili kako je inflacija "maska" kojom se skriva nesposobnost gradske vlasti

Gradski zastupnik DP-a Igor Peternel je na konferenciji za novinare rekao da gradska vlast ide poskupljivati vodu 20 posto s obrazloženjem da treba investirati u nove cijevi i to u trenucima kada svi tražimo mjere za pomoć najsiromašnijima kako bi se prevladala ova zima, poskupljenja, inflacija, vezano uz globalna kretanja u svijetu.

Peternel kaže i da će sada gradonačelnik Tomislav Tomašević umirovljenike prisiljavati da sa svojim mirovinama sudjeluju u obnovi cjevovoda.

"Što će ogroman broj umirovljenika u Zagrebu koji imaju mirovine nedostatne za život, kojima će nakon prelaska na euro još više sve poskupjeti, s dragošću morati sudjelovati u obnovi cijevi? Kao da nisu kroz prirez, komunalne naknade i raznorazna izdvajanja već odavno izdvojili za desetke bolnica u Blatu, cjevovode i svega ostaloga što se nije napravilo", upozorio je.

Smatra nevjerojatnim da uopće to slušamo i da "SDP kao partner koji promiče navodno neku socijaldemokraciju šuti i u ovome sudjeluje".

Peternel kaže da će ih na Gradskoj skupštini pitati što o tome misle. Ističe i kako je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava i u mnogim zemljama je opskrba vodom praktički besplatna.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika DP-a i Zelene liste Slaven Dobrović smatra da su inflacija i globalno kretanje cijena "maska kojom se skriva nesposobnost, nečinjenje i jako veliki propusti u upravljanju složenim gradskim sustavom".

Za gubitke u vodoopskrbnom sustavu jako se dugo zna, ali vezati gubitke isključivo uz starost cijevi je krivo, jer se zanemaruju regulacija tlaka i slaba kvaliteta priključaka za potrošače, koji su glavna mjesta gubitaka, kaže Dobrović.

Gradski zastupnici DP-a ne vide razloga niti za poskupljenja parkirnih mjesta u garažama.

"Ako je ovo vlast kojoj smetaju automobili na javnim površinama, ako se zalaže za pješačke zone, onda bi trebali stimulirati da se parkira u garažama i trebali bi činiti veću razliku u cijenama tako da budu jeftinije, a ne da izjednačavaju garaže i parkiranje na javnim mjestima".

Peternel za gradsku vlast kaže da su se "potpuno raštimali", više ne znaju bave li se ideologijom ili vlastitom nesposobnošću i sve to građane može isključivo zabrinjavati.

Kaže i kako ne znaju zašto su migranti, koji su bez reguliranog statusa, smješteni u centru Zagreba - prema kojem kriteriju, koji je plan s njima i tko je odgovoran za sigurnosnu situaciju.