promjena plana

Tomašević: Razmatramo da žičara Sljeme bude besplatna za Zagrepčane

24.10.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet nakon završetka radova na obnovi Sljemenske ceste održali su redovnu konferenciju za medije u prostorijama Gornje postaje sljemenske žičare

'Nakon tri mjeseca radova završena je obnova Sljemenske ceste, a koja je bila povijesna jer desetljećima nije bilo ovakve obnove. Riječ je o 16 kilometara ceste. Skinuta su dva sloja i postavljeno je 85 tisuća metara kvadratnih novog asfalta. Radi usporedbe, to je 13 nogometnih igrališta asfalta. Zato je povijesna. Riječ je o radovima vrijednima 4,2 milijuna eura i većina novca je došla iz EU-ova Fonda solidarnosti jer je cesta stradala u potresu. Imamo još jednu etapu koja ide po samom vrhu u dužini od tri kilometra', kazao je Tomašević.

Naveo je da je nužno da Sljeme profunkcionira kao destinacija koja ima sadržaje, a ne samo da ima novu žičaru. Najavio je da se radna skupina bavi novim sadržajima za djecu i rekreativce. Istaknuo je da su dobili pozitivno mišljenje Ministarstva prometa i graditeljstva o tome da se žičara proglasi komunalnom infrastrukturom.

'To je bitno jer ćemo moći subvencionirati operativne troškove iz gradskog proračuna. Ta je odluka trenutno u javnom savjetovanju i naći će se na Skupštini u prosincu', kazao je Tomašević, dodavši da se razmatra mogućnost da žičara, kako bi se smanjio dotok automobila na Sljeme, ubuduće bude besplatna za građane Zagreba i da se njeni troškovi u stopostotnom iznosu subvencioniraju iz proračuna.

Dodao je da projekt asfaltiranja označava novi početak Sljemena.

Nakon oluje u srpnju velik broj stabala pao je na sedežnicu te je oštećena, a prema neslužbenim informacijama tvrtke Doppelmayr, ne treba očekivati da će biti popravljena za ovu skijašku sezonu, što će predstavljati problem za sve one koji koriste Crveni spust.

'Čekamo njihovo službeno izvješće, ali problem neće biti za Zeleni i Bijeli spust. Razmatramo, ako je nešto skuplja nabavka nove u odnosu na popravak stare, da kupimo novu, koja bi bila četverosjed u odnosu na postojeći trosjed', rekao je gradonačelnik.

Upitan oko svega što građani stavljaju u vrećice za plastiku, kazao je da prema ugovoru s tvrtkom koja preuzima plastiku oni izdvajaju nečistoće i da im se to plaća, ali i da će se pojačati kontrole sadržaja žutih vreća.

Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a, najavio je da već od četvrtka kreće poseban režim prijevoza prema grobljima.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, kazao je da očekuje da će početkom godine biti raspisan tender za izvođača radova na bazenu Špansko, tako da radovi započnu u proljeće. Tomašević je dodao da su aplicirali kod Ministarstva turizma da se bazen dijelom financira iz fondova EU-a.