nedjeljom u dva

Tomašević će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, a ima ambicije i na parlamentarnim izborima

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.02.2020 15:26
  • Objavljeno 16.02.2020 u 15:12
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Tomislav Tomašević, zastupnik platforme "Zagreb je naš", gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" potvrdio je da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba te da će se opcija "Možemo" angažirati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

'Zagreb treba ući u 21. stoljeće. Dvadeset godina kasnimo, nismo metar tramvajske pruge napravili, nismo rješili pitanje Jakuševca. Već 20 godina imamo zabranu izgradnje javnih garaža u centru grada, kako bi maknuli što više automobila iz centra grada, a i kako bi se što više aktirale pješačke i biciklističke staze. Sve europske metropole rade upravo to, a mi suprotno.', kazao je.

Što se tiče željezničke pruge u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj više smo se fokusirali na izgradnju cesta, rekao je.

U odnosu na druge zemlje mi smo stvarno potpuno zapostavili željezničku infrastrukturu. Situacija je puno gora nego prije 30-40 godina. Mi ne da nismo modernizirali pruge, nego čak nismo niti održavali ono što smo trebali. Tako su nam pruge sve više propadale. Sad vlakovi ne mogu voziti na dobrom dijelu pruga više od 50 km/h, kazao je.

Tomašević je potvrdio da ima ambicije kandidirati se i na parlamentarnim izborima.

Govorio je i da se promijenila dinamira na sjednicama Gradske skupštine.

'Sjednice Skupštine znaju trajati i po četiri dana jer raspravljamo o svakoj točki. Sve nam je bitno. Sve muljaže gradske uprave nastojimo razotkriti. To nije ni blizu onako kako je izgledalo u prošlom mandatu', dodaje.

Izjavio je i da želi da se "spoji borbenost, koju je većina dokazala kroz aktivizam, borbu za opće dobro sa znanjem o različitim temama te da to treba Hrvatskom saboru".

  • +1

Tomislav Tomašević i Rada Borić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Izaći ćemo sigurno u svim izbornim jedinicama, međutim ne vjerujem da ćemo baš preći prag u svim izbornim jedinicama. Sigurno ćemo izaći u četiri jedinice koje čine grad Zagreb, Istri, Primorju, Dalmaciji. Tu imamo svoje ljude i oni su prepoznati u lokalnim zajednicama i oni imaju neku povijest više od 10 godina bavljenjem aktivizmom za opće dobro. Vidi se da ih nitko nije uspio kupiti. Imaju konkretna znanja, to su visokoobrazovani ljudi za različite teme', izjavio je Tomašević.

Odgovarajući na pitanje voditelja i urednika Aleksandra Stankovića misli li da je možda tako i MOST nastao, Tomašević je rekao da postoje određene sličnosti, ali ne želi to uspoređivati jer je MOST, kako kaže, skrivao svoju ideologiju te da se ona na kraju pokazala kao desna.

'Mi ne skrivamo svoju ideologiju. Mi smo zeleno-lijeva politička platforma - i kao "Možemo" i kao "Zagreb je naš!".

Govoreći o SDP-ovoj incijativi za raspisivanjem referenduma o Milanu Bandiću, Stanković je kazao da postoje otegotne okolnosti za to poput prikupljanja 140.000 potpisa u 15 dana. Tomašević je dodao da bi se to trebalo prikupljati na štandovima na javnim površinama, a da bi postavljanje štandova trebao odobriti upravo gradonačelnik.

Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

- Nijedan gradonačelnik nije opozvan na taj način. SDP-u je lako napucati tu loptu i očekivati da cijela oporba trči za njima. Ono što je neka moja odgovornost, a zapravo i cijele oporbe jeste da lopta završi u golu. Ako vidimo da ta lopta ne može završiti u golu, onda će ta lopta biti autogol. Unatoč tome što je SDP napucao tu loptu, mi razgovaramo s njima. Stavljamo sve svoje resurse na to i onda ćemo donijeti odluku da li zajedno idemo u to, odnosno hoće li to biti uspješno, dodaje Tomašević.

Naglasio je da je oporbi bitno da proba doći do zajedničkog kandidata u prvom krugu. Smatra da u drugom krugu psihološku prednost ima onaj koji pobijedi u prvom.

- Bitno nam je da se probamo dogovoriti u prvom krugu da se Bandića na najsigurniji način makne s vlasti, izjavio je i dodao da je i za Zagreb i za Hrvatsku nužno da Bandić izgubi na izborima. 

"Htio bih da on ide na nove izbore, da na tim izborima izgubi i nadam se da ću ga ja u tome pobijediti".

Naglasio je da Zagrebu treba novi početak, novi ljudi, nove ideje za novo vrijeme i digitalizacija. Govoreći o Dariju Juričanu kazao je da je dao veliki doprinos šteti koja je nastala za Bandića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!