prozvali i plenkovića

Tomašević i Benčić: HDZ se opravdano boji istražnog povjerenstva

07.10.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Politička platforma Možemo! ustvrdila je u srijedu da se HDZ opravdano boji saborskog istražnog povjerenstva koje bi istražilo utjecaj vlasti na istrage i procesuiranja korupcije te poručila da neće odustati dok se taj utjecaj ne istraži na bilo koji način.

"Boje se da bi istražno povjerenstvo moglo doći do odgovora - zašto nemamo osude za korupciju, zašto nakon ukradenih milijardi nemamo krivce i zašto ne služe dugotrajne kazne zatvora. Zašto se građane promptno kažnjava ako nisu na vrijeme platili račun za struju ili ako su krivo parkirali, ali ne i ekipu koja uzima milijune i smatra samu sebe elitom, sastaje se u zatvorenim lobističkim krugovima i klubovima, i skriva lovu po tuđim stanovima i garažama", ističu u priopćenju saborski zastupnici Sandra Benčić i Tomislav Tomašević nakon što je HDZ najavio odbijanje prijedloga oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva.

Benčić i Tomašević poručuju da neće odustati od ciljeva navedenih u odluci o povjerenstvu, bez obzira hoće li se povjerenstvo oformiti voljom ove HDZ-ove većine. "Naša je poruka HDZ-u: Istražit ćemo to ovako ili onako, pa je vaš strah opravdan", istaknuli su.

Ujedno su opovrgnuli opravdanja premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a za protivljenje povjerenstvu, primjerice da je istraga povjerenstva postavljena preširoko, da bi povjerenstvo dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, da institucije već funkcioniraju i da se isti ciljevi mogu postići kroz postojeće saborske odbore. 

Benčić i Tomašević odgovaraju da  povjerenstvo ima vrlo jasan i uzak fokus opisan u cilju, a svodi se na utjecaj politike na istrage i sudstvo te curenje informacija iz istraga.

Povjerenstvo ne bi dovelo u pitanje nezavisnost sudstva

Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva mora sadržavati cijelo područje i čitav krug pitanja, a ne jedno pitanje, kako tvrdi Plenković.

Tumače i da nezavisnost sudstva ne podrazumijeva zabranu nadzora nad pravosuđem kao sustavom, te da povjerenstvu nije cilj istraživanje pojedinačnih slučajeva, već istraživanje načina rada sustava, njegovih slabih točaka otpornosti na korupciju, i kapaciteta za suočavanje s velikim korupcijskim slučajevima.

Povjerenstvo ne bi dovelo u pitanje nezavisnost sudstva, već bi predstavnike sudbene vlasti, na temelju njihovog iskustva, pitalo kako oni smatraju da se može unaprijediti sustav.

Na tvrdnju predsjednika Vlade da “institucije funkcioniraju”, pitaju kako je onda tjednik "Express" mogao objaviti popis 60 velikih korupcijskih afera, od kojih je samo nekoliko završilo pravomoćnim sudskim presudama, a većina je vezana uz HDZ-ove članove. 

Smatraju da se istraga ne može provesti u postojećim saborskim odborima, jer oni nemaju iste ovlasti kao što bi imalo istražno povjerenstvo. Saborskom istražnom povjerenstvu zakon daje moć kakvu nema nijedno radno tijelo Sabora. Naime, nitko ne smije odbiti svjedočenje ili predaju dokumentacije saborskom istražnom povjerenstvu, pod prijetnjom kazne. 

Zaključuju da  kako se Plenković i HDZ boje da bi se istražno povjerenstvo bavilo sustavnim manjkavostima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je slab i neotporan na političke utjecaje, pa zbog toga ne može do kraja riješiti nijednu veliku korupcijsku aferu.