uvođenje reda

Tomašević: Ugostitelj koji duguje Gradu novac ne može dobiti gradski lokal u najam, pa onda ne može ni Cibona koncesiju za dvoranu

14.06.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, nakon obilaska novih nastamba Zoološkog vrta Grada Zagreba, održali su redovnu konferenciju za medije utorkom na kojoj su komentirali stanje u Ciboni i činjenicu da klubu prijeti gašenje zbog nagomilanih dugova, nemogućnosti dobivanja koncesije i kašnjenja nekoliko plaća

'Kad smo došli na vlast, dočekao nas je vrući krumpir. Bivša uprava s amenom bivše gradske vlasti dovela je klub na rub propasti, nagomilala dug od 20 milijuna kuna. Kad je stara uprava shvatila da ne može izvući klub, izabrana je nova uprava uz blagoslov stare, koja je najavila rješavanje pitanja dugova i investiranje', rekao je gradonačelnik.

Dodao je da nema Cibona problema s Gradom zato što su, od do sada svih 40 milijuna kuna dugova, dugovanja prema Gradu manja od 10 posto.

'Bez obzira na to, mi smo izašli u susret i nismo pokretali ovrhe kako bi Cibona stala na noge. Sa Sportskim savezom Grada Zagreba i drugim klubovima koji koriste dvoranu našlo se rješenje da, unatoč tome što Cibona nije pokrila dug prema Sportskom savezu, koristi dvoranu. Nova uprava sada odlazi i nekorektno je sada sve stavljati na nas', kazao je Tomašević.

Ponovio je da odgovornost za stanje u Ciboni treba tražiti u bivšoj upravi i bivšoj gradskoj vlasti.

'Otvoreni smo za investitore koji žele uložiti u Cibonu da se otplate dugovi i uloži u nju. Nije moguće da Cibona dobije dvoranu u koncesiju ako ima dugove prema Gradu. Grad ne može dati dužniku dvoranu u koncesiju. Isto tako, nijedan ugostitelj ne može dobiti lokal u najam, a da ima dug prema Gradu. Uz to, da bi se dala koncesija, ona prema propisima mora ići na natječaj i ta odluka mora ići na Skupštinu i ne može biti direktan dogovor kluba s Gradom', naveo je Tomašević.

Komentirao je stanje s vrtićima i kazao je da se puno toga mora promijeniti i da se samo dio sredstava potrebnih za gradnju novih vrtića može povući iz fondova EU-a te da će to biti manje od pola potrebnih sredstava.

Najavio da će se sutra raspisati natječaj za pročelnika najvećeg Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, koji broji 700 ljudi, što čini četvrtinu svih zaposlenih u Gradskoj upravi.

'U finalnoj fazi je i izbor ravnatelja Ureda za prostorno uređenje', kazao je Tomašević, dodavši da u rebalans proračuna, zbog roditelja odgojitelja, neće ići sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o tome.

Govoreći o projektu 'Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture' u Zoološkom vrtu, kazao je da se radi o velikom iskoraku uoči 97. rođendana. Dodao je da je dobar dio novca došao iz fondova EU-a.

'Cijeli projekt vrijedan je 34 milijuna kuna, a 19 je došlo iz fondova EU-a', kazao je Tomašević i pozvao sve građane da u subotu posjete ZOO, kada je najavljeno otvaranje novih nastambi i interaktivnog centra.