KRAK KORUPCIJSKE AFERE

[FOTO] Tolušić i Aladrović ispitani u USKOK-u, novinarima nisu davali izjave

20.06.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Uskokovi tužitelji u ponedjeljak su ispitali dvojicu bivših HDZ-ovih ministara Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te državnog tajnika Velimira Žunca u korupcijskoj istrazi pokrenutoj nakon uhićenja tada aktualnog člana vlade Darka Horvata

Posljednji je na ispitivanje u sjedište Uskoka, oko 15 sati, u pratnji odvjetnika došao Aladrović, a prije njega Tolušić i Žunec.

Kao ni ostali osumnjičenici Aladrović nakon ispitivanja nije davao izjave medijima. On je osumnjičen u proširenju istrage u kojem mu se na teret stavlja pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Horvat je, pak, osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata i Mandac u tom su kraku slučaja osumnjičeni Tolušić i Žunac, potpredsjednik vlade Boris Milošević i ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

  • +4
Bivši ministar Josip Aladrović u pratnji odvjetnika Nikole Mandića dolazi u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret. I on je u ponedjeljak ispitan u Uskoku.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

  • +10
Tomislav Tolušić stigao u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog Sabora u utorak bi trebalo odlučiti o skidanju imuniteta Miloševiću koji je nakon ove afere s mjesta potpredsjednika vlade otišao u saborske klupe.

Nakon što ispita sve osumnjičene Uskok bi trebao odlučiti o podizanju optužnice.