dok je bio ravnatelj

Bivši ministar Aladrović poslijepodne na ispitivanju u Uskoku zbog pogodovanja pri zapošljavanju

20.06.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov ministar Josip Aladrović u ponedjeljak poslijepodne trebao bi biti ispitan u Uskoku koji je u ožujku protiv njega pokrenuo istragu zbog pogodovanja prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)

Aladrovićev odvjetnik Nikola Mandić Hini je potvrdio da bi Aladrović u sjedište Uskoka trebao doći u 15 sati.

Nakon što mu je vlada 8. ožujka skinula imunitet Aladrović je ustvrdio da nije kriv te da je spreman odgovoriti na sva pitanja. "Smatram da nema nikakve krivnje u onome što se stavlja na teret, ali to je proces koji će trajati, vidjet ćemo kako će završiti. Bilo kakvo prejudiciranje s moje strane bi bilo nepotrebno", rekao je ranije Aladrović koji je u međuvremenu, zbog ove istrage, otišao s dužnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da je riječ o proširenju istrage kojom su otprije obuhvaćeni bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju osumnjičeni potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok u proširenju istrage sumnjiči Horvata da je osobno i posredstvom Mandac zatražio od Aladrovića da prilikom provođenja natječaja zaposli jednu kandidatkinju u HZMO-u, što je Aladrović prema tvrdnjama tužiteljstva i učinio.

Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.