BIG IN JAPAN

Tokyo DisneySea

02.12.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Tokyo DisneySea druga je polovica tokijskog Disneylanda namjenjena nešto odraslijim posjetiteljima. I u ovom dijelu zabavnog parka diznijevski kostimirani zabavljači mamit će pažnju klinaca pjevanjem i plesanjem i nuditi zajedničko fotografiranje, no neka od događanja koja vas očekuju nisu samo za djecu

Odmah po ulasku u kompleks DisneySea postajete svjesni da je ovaj tematski park posvećen – vodi. Nalazite se u pravoj Mediteranskoj luci, a tu u toplije doba godine možete prisustvovati kostimiranoj predstavi Mythica s desecima maštovito ukrašenim brodovima, što je možda najbolji početak otkrivanja ovog fantastičnog tematskog parka. U pauzama između dvije predstave vodama luke kruži brod nakrcan Disneyevim likovima koji vodenim topom osvježavaju posjetitelje. Ukoliko ne želite već na početku biti zaliveni vodom, možete potražiti spas u vožnji klasičnim venecijanskim gondolama ili u tipičnom talijanskom restoranu gdje ćete se uvjeriti da nema boljih tjestenina i pizza od hrvatskih.

Možda i nije najpametnije odmah početi s hranom jer put vas vodi na Tajanstveni otok Julesa Vernea, gdje možete isprobati prve dvije vožnje. Jedna od najuzbudljivijih u čitavom parku je Put u središte zemlje; ljubazne hostese će vas posjesti dvoje po dvoje u vlakić i privezati. U sljedeće tri minute strelovitom brzinom proći ćete kroz zemaljske dubine ugrijani vrelinom lažne lave i napraviti krug oko vulkana koji samo što nije eruptirao. Druga atrakcija je nešto mirnija vožnja podmornicom Nautilus u pustolovini 40.000 milja ispod mora*.

Sljedeća cjelina Laguna male sirene nudi dječji rollercoaster i Tritonovo kraljevstvo s nekoliko vrlo laganih vožnji te kazališnu predstavu 'ispod mora'. Odmah pored je i Arapska obala koja, osim Aladinovih pustolovina, nudi i posjet gusarskom brodu iz filma 'Pirati s Kariba'.

Pretpostavimo da ste se na prošle dvije tematske cjeline odmorili od nekih većih uzbuđenja, što je dobar izbor jer slijedi Izgubljena riječna delta. Odmah na početku isprobajte vožnju Indiana Jones i Kristalna lubanja u kojoj se ponovno vratolomno vozite kroz džunglu Amazone. Vrhunac ove trominutne vožnje je prolazak kroz astečki hram u kojem vas dočekuje kamena kugla iz filma Raiders of the Lost Ark.


Prije nego izbjegnete kotrljajuću kuglu ponirući u dubine starog rudnika, skrivena kamera ovjekovječit će vaše izraze lica, a kad vam se vrati krv u prste kojima ste se grčevito držali za rubove vozila možete na izlazu kupiti svoje izbezumljene fotografije. Smirenje nakon ove pustolovine možete potražiti u vožnji mini parobrodom i maštovitoj kazališnoj predstavi Mistični ritmovi

Sljedeća cjelina, Luka otkrića, ponudit će vam simulaciju vožnje kroz oluju i Aquatopiu – šašavu vožnju po umjetnom jezeru u kojem izbjegavate iznenadne vodoskoke i virove. Kad izađete na čvrsto tlo, napravite relaksirajući krug starim tramvajem s pogledom na atrakcije čitavog parka. Ulaskom u Američku luku pretpostavljate da je posjet Titanicu uz jazz zvukove i kostimirani ples posljednje čemu ćete u parku prisustvovati, pogled će vam privući visoka zgrada hotela Tornja strave iz kojeg se čuju vrišteći glasovi. Ohrabreni prijašnjim iskustvima ne očekujete više nešto što ne možete podnijeti i mirno s ostalih desetak posjetitelja sjedate u pokretno gledalište. Sve je pod kontrolom dok se penjete prema vrhu ove 40-ak metarske zgrade i upoznajete priču u pozadini ukletog hotela, no problemi nastaju kad u slobodnom padu propadnete na nekih 20 metara do sredine zgrade pa još jednom 20 metara do samog podnožja. No, ni tu nije kraj vašeg putovanja ukletim tornjem, očekujte još jednu ubrzanu vožnju do vrha i pad, ovaj put svih 40 metara.

Ukoliko vam nije dosta zabave, sve ove vožnje možete isprobati koliko god puta želite do kraja radnog vremena. U protivnom, uz Tokyo DisneySea nalazi se šoping centar Ikspiari s morem zabavnih sadržaja i restorana gdje ćete s prijateljima još jednom prepričati sve pustolovine proteklog dana.

* Naslov književnog originala je 20.000 Leagues Under the Seam a kako jedna liga ima oko dvije milje, točan prijevod bi bio 40.000 milja ispod mora.