BIG IN JAPAN

Tokijski kvartovi - Yanaka

31.08.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Posjetili ste Tokio i šopingirali u Shibuyi, tulumarili u Roppongiju, 'cosplayali' u Harajukuu, plesali na ulazu u park Yoyogi s imitatorima Elvisa Presleyja, posjetili sve muzeje u Uenu i ne znate što dalje? Predlažemo kvart Yanaka

Kvart Yanaka smjestio se između Yoshiware, 'red-light districta' iz vremena dok se Tokio još nazivao Edo, na istoku željezničkog čvora Ueno s istoimenim parkom na jugu Arakawe, tipičnog predgrađa kojim vozi posljednja tokijska tramvajska linija, na sjeveru te velikim kampusom Yayoi na zapadu. Čitav ovaj tokijski istok izgleda prilično različito od ostatka grada; ovdje gotovo da i nema nebodera od po dvadeset i više katova. Tek će pokoji stanovnik Yanake prigovoriti da im smeta Tokyo Sky Tree koji niče u susjedstvu Sumidagawe kao trenutačno najviša japanska građevina, 634 metra visok telekomunikacijski toranj.

U Yanaku ćete najčešće ući s južne strane napuštajući posljednje muzeje parka Ueno  te hramove Rinno-ji i Kannei-ji. Početkom razdoblja Restauracije Meiji (19. stoljeće) sva groblja u gradu bila su u sklopu budističkih hramova pa je japanska vlada odvojila dio velikog groblja Kannei-ji kako bi vjernici religije šinto dobili svoje javno pokapalište. Stari dio groblja Kannei-ji još postoji pod istim imenom, a novije i veće, groblje Yanaka nalazi se nešto sjeverozapadnije.

Obilazak groblja Yanaka prolazak je kroz oazu mira i tišine. Prolaznici često zastaju ispred kamenih nadgrobnih ploča obraslih mahovinom; neki će rasprostrijeti pokrivače i predahnuti nakon nekoliko tokijskih dana u brzom ritmu, a neki će se pomoliti svojim precima i prepustiti se meditaciji. Turistima je ovaj dio također zanimljiv jer mogu naći čak 15 grobova poznate šogunske obitelji Tokugawa. Posebno je ugodan prolazak Yanakom u proljeće tijekom cvjetanja trešnji i na jesen kad se lišće drveća oboji crvenim i žutim tonovima.

Na Yanaki se možete baciti i u potragu za tipičnim 'donjogradskim' dućanima koji se nisu puno izmijenili od razdoblja Edo. Duh starih vremena prisutan je u svakoj ulici i svakom štandu na kojem možete kupiti originalne suvenire, poput setova za pripremu čaja na ceremonijalni način, tradicionalno rađene japanske slatkiše ili pak drvene igračke kakvima su se igrala djeca Tokija prije 150 godina. Yanaka, kao i obližnji kvart  Ueno u kojem ćete naći najpovoljniji smještaj, možda će biti pomalo asketski i lišen nekih modernih sadržaja na koje ste navikli, ali noćni mir i dubok san su vam zagarantirani.