GRADNJA DŽAMIJE NA GROUND ZEROU

'To je pljuvanje u lice ubijenima 11. rujna!'

18.05.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Najava mogućeg skorog početka gradnje džamije neposredno uz Ground Zero, odnosno tek ulicu dalje od lokacije na kojoj su do napada 11. rujna 2001. godine stajale zgrade Svjetskog trgovačkog centra (WTO), razbjesnila je većinu stanovnika New Yorka

Komentari su svakakvi, poput onih 'da je to jednako apsurdno kao gradnja njemačkog kulturnog centra u Auschwitzu' ili 'da je riječ o pljuvanju u lice svima ubijenima u napadima 11. rujna'.

Takav stupanj bijesa nije neobičan među stanovnicima New Yorka koji kao krivce za napade i globalnu konfrontaciju sa SAD-om vide islam u cjelini, a ne tek pojedince iz Al Kaide i drugih radikalnih grupa, ocjenjuje britanski Telegraph.

'Ovo je krivo susjedstvo za izgradnju džamije', smatra Scott Rachelson koji radi s ljudima što traže naknadu štete povezane s napadima 11. rujna i koji sam kaže da se njegov život stubokom promijenio nakon toga. 'Bio sam ovdje. Za mene i sve ostale koji su bili ovdje čini se kao da je to bilo jučer i imamo PTSP', kaže Rachelson.

Dok vodi sinčića u šetnju, Jennifer Wood, koja živi u zgradi nasuprot mjesta na kojem bi se trebala graditi džamija, kaže da 'ne može prihvatiti taj projekt. Lagala bih kad bih rekla da me to ne čini pomalo nervoznom. Izgleda pomalo kao šaka u oko, prebrzo, i ne znam zašto mora biti baš ovdje, pa ovo je velik grad'.

No islamski predstavnici žele baš u tom prostoru na Manhattan aveniji izgraditi veliki islamski centar s džamijom, u sklopu kojeg bi bio i sportski centar, kazalište te centar za brigu o nemoćnima i starima.

Cilj je 'promijeniti nabolje percepciju Amerikanaca prema muslimanima, drastično pogoršanu nakon napada 2001', objašnjavaju organizatori projekta, vrijednog 100 milijuna dolara, Američko društvo za muslimanski napredak te islamska grupa Inicijativa Cordoba. Oni smatraju 'da bi projekt trebao pokazati građanima New Yorka da su muslimani ravnopravan dio zajednice, a ne njegov izdvojeni i izolirani dio', piše NY Daily News.

Međutim, građani New Yorka daju svoje viđenje stvari i preko poruka na jednom blogu te pišu 'da je ideja gradnje islamskog centra 'nastavak nasilja i da će taj objekt baciti ružnu sjenu na Ground Zero'.

Doduše, i prije rušenja Blizanaca na tom je mjestu bila, a nakon dovršetka Memorijalnog centra 11. rujna trebala bi se vratiti skulptura njemačkog umjetnika Fritza Koeniga - 'The Sphere' - koja oponaša crni kamen Kaba što stoji u centru džamije u Meki. Ta skulptura, koja se u roku 24 sata jednom okrene oko sebe, simbolizira svjetski mir kroz svjetsku trgovinu, a privremeno se nalazi u Battery Parku i predstavlja jedan od trajnih spomenika na 11. rujna s upaljenom vječnom vatrom sjećanja na žrtve tih napada, koje je preživjela s tek nekoliko rupa i ogrebotina.

S druge strane, početak izgradnje 13-katnog islamskog centra planira se za ni više ni manje nego 11. rujna 2011. godine, na desetu godišnjicu napada, što dodatno podgrijava bijes.

'Mislim da je to nedopustivo. To je sveta zemlja i ovo je šamar u lice. Ne znam kako je netko mogao dozvoliti tu izgradnju', pita se Rosemary Kayne, majka poginulog vatrogasca.

Međutim, gradnja još nije odobrena, a FOX News tvrdi da su otkrili da se blizu Ground Zeroa treba  graditi još jedna manja džamija, za koju je već prikupljeno 8,5 milijuna dolara te da još nedostaje 2,5 milijuna dolara da bi se moglo početi s gradnjom, piše Muslaman Times.

Riječ je zapravo o preseljenju male džamije Masjid koja nije strana u tom području, nego se od 1970. nalazila u susjedstvu, četiri bloka dalje od bivših zgrada WTC-a. Međutim, 2008. je izgubila najam u zgradi u kojoj se nalazila jer je ova prodana pa je premještena u jedan turoban podrum nekoliko ulica dalje, a izuzetno je posjećena i stoga premalena.

Zasad se čini da priča o preseljenju nije baš točna, jer na novoj adresi koju navodi neimenovani izvor žive privatni vlasnici u objektu koji od 2008. nije dostupan za prodaju, a vođe džamije nisu dostupne za komentar.

Iz Inicijative Cordoba odmah su poručili da oni 'nisu ni znali za napore vođa džamije Masjid te da  nemaju nikakve veze s njima', ali njihov centar i dalje izaziva mnoge nedoumice.

Ipak, ima i onih koji nemaju ništa protiv njega, pa tako Marvin Bethea, jedan od medicinskih tehničara i spasioca u trenutku napada, kaže 'da je tu izgubio 16 prijatelja, ali i da su muslimani bili ubijeni i poginuli 11. rujna'. 'Bio bi to znak da ne osuđujemo sve muslimane jer oni muslimani koji su napali 11. rujna pripadaju ekstremistima. Ja kao crnac znam što znači biti diskriminiran iako nisi ništa učinio', kaže Bethea.

I Herbert Ouida, koji je u napadima izgubio sina, podržava projekt islamskog centra 'kao znak premošćivanja kulturnog jaza'. Kaže da 'razumije bijes, ogorčenost i mržnju', ali i upozorava 'da to stvara samo novu mržnju. Tako velik dio svijeta ima svoju vjeru i reći svakome tko u nju vjeruje da je terorist – to je strašno', upozorava Ouida.

No Bill Doyle, kojemu je također ubijen sin u napadima, strahuje da bi 'džamija mogla postati mjesto okupljanja ekstremista'. Izvršna direktorica organizacije Stop islamizaciji Amerike Pamela Geller najavila je za idući mjesec proteste zbog izgradnje islamskog kulturnog centra jer smatra da se radi o uvredi i poniženju.

Član gradske uprave Paul Sipos istaknuo je pak da bi taj centar trebao biti izgrađen, ali na nekoj drugoj lokaciji jer, kako ističe, 'nema apsolutno ništa protiv islama', ali se pita 'zašto baš ovdje, na Ground Zerou?'