lokalni izbori

Tko želi u osječku vlast? Pretresli smo ponudu s gomilom poznatih faca: Ima političkih veterana, a tu su i književnica, 'veslačica stoljeća' te alternativna nobelovka

05.05.2021 u 13:12

Bionic
Reading

U klupama novog saziva Gradskog vijeća Osijeka mogla bi završiti i neka Osječanima već dobro poznata imena. Preletjeli smo predane kandidacijske liste različitih stranaka i koalicija, na kojima se nalaze bivši, ali ponovno aktivni političari. Iza nekih je već 'debeli' saborski staž, drugi imaju iskustva kao gradonačelnici ili župani. Društvo bi im u vijećničkim klupama mogli praviti liječnici, gospodarstvenici, sportaši, književnici...

Tko će novi, a tko stari sjesti u vijećničke klupe, odlučit će birači 16. svibnja. Među njima bi se mogla naći i neka Osječanima dobro poznata imena. Dok su neki ranije grijali klupe, drugi su se kroz Gradsko vijeće samo prošetali. Među njima ima i onih s 'debelim' saborskim stažem, ali i onih koji znaju kako je biti županom ili gradonačelnikom najvećeg grada na istoku Hrvatske.

Bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo sada nosi koalicijsku listu Domovinskog pokreta i Mosta za Gradsko vijeće Osijeka. U političku arenu ponovno je utrčao prošle godine za parlamentarne izbore te je svoje mjesto u Saboru prepustio kolegi iz Domovinskog pokreta. U međuvremenu je postao predsjednik Uprave tvrtke Pevex, a lokalna politika nije mu nepoznata. Ovaj osječki gospodarstvenik jedini se s kandidacijskih lista može pohvaliti iskustvom sjedenja u županijskoj i u gradonačelničkoj fotelji.

Iza njega je odrađeni mandat osječko-baranjskog župana, nakon čega je 2009. stigao i na čelo grada na Dravi. Iako je 2013. krenuo i u drugu bitku za osječkog gradonačelnika, u drugom krugu lokalnih izbora je izgubio. Izgurao ga je Ivan Vrkić, nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a.

Bubalo je potom završio u Hrvatskom saboru, a s političke scene izgubio se raspuštanjem njegova sedmog saziva.

U jednom razgovoru za tportal Bubalo je nakon toga rekao: 'Nikada nisam doživljavao politiku kao nešto od čega ću živjeti i po tome se razlikujem od puno ljudi. Politiku sam doživljavao kao želju da čovjek nešto promijeni i mislim da sam svoju kilometražu dobro istrčao te da ima dosta projekata koje smo pokrenuli u gradu i županiji... Znači, dao sam svoj doprinos, koliko je to bilo moguće i u vremenu u kojem sam bio, kao i u stvaranju regionalnog projekta za koji mislim da je bio potreban Slavoniji i Baranji. No na neke stvari čovjek može utjecati, a na neke ne.'

Društvo bi mu u vijećničkim klupama mogao praviti kolega iz gospodarskog okruženja Miroslav Šimić, a koji se na prošlim izborima također okušao u utrci za prvog čovjeka Osijeka. Ovaj mostovac odradio je mandat i u saborskim klupama te je predsjedao stranačkim klubom. No ljubav prema Krašu, iz kojega je potekao, vratila ga je, kako je govorio, u realni sektor. Trenutno je direktor Karoline, tvornice keksa i vafla u Osijeku.

Gradonačelnička fotelja Šimiću je na prošlim lokalnim izborima izmaknula u drugom krugu. Iz nje su ga izgurali aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić - koji je osvojio mandat uz širok spektar stranačke podrške koju su mu pružili HNS, SDP, HSS i Aktivni nezavisni umirovljenici (ANU) - i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Ivana Šojat. Poznata hrvatska književnica na ovim je izborima potpuno promijenila smjer i stranačke boje. Njezino ime sada se nalazi na SDP-ovoj listi za osječko Gradsko vijeće. Na njoj je, između ostaloga, bivši pomoćnik ministra uprave Ranko Lamza, aktualni dogradonačelnik Boris Piližota, ali i direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Davor Vić.

Politički seniori

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara, nekada prvi čovjek HSP-a, a sada nezavisni Anto Đapić podržava HDZ-ovu listu. Pored iskustva u Hrvatskom saboru, Osječani pamte Đapića i kao gradonačelnika koji je produžio kilometre tramvajske pruge.

Društvo mu na listi prave i dvojica aktualnih generalnih direktora najvećih hrvatskih tvrtki, HDZ-ov Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, i Zoran Đuroković, na čelu Hrvatskih voda. Tu je i aktualni ravnatelj KBC-a Osijek, liječnik otorinolaringolog, doc.dr.sc. Željko Zubčić.

Nekadašnji Glavašev HDSSB na izbore za Gradsko vijeće izlazi sa samostalnom listom, a predvodi je dugogodišnji član Ivica Završki.

Još jedan bivši HDSSB-ovac, Vladimir Šišljagić, osnovao je svoju stranku, Snagu Slavonije i Baranje (SiB). Bivši župan sada je u utrci za gradonačelničku fotelju, ali je i nositelj liste za Gradsko vijeće Osijeka. Na njoj su i nekadašnja voditeljica Porezne uprave u Osijeku Zvjezdana Tuma Pavlov, dugogodišnji intendant osječkog HNK, sada u mirovini Božidar Šnajder, kao i bivši dugogodišnji direktor najveće gradske tvrtke, osječkog Vodovoda, Ljubomir Novoselić.

Šef HNS-a i saborski zastupnik Stjepan Čuraj na začelju je liste HNS-a, HSS-a i Reformista čiji je nositelj Vladimir Ham. Tu je i Vesna Gantner, bivša pomoćnica ministra poljoprivrede u vrijeme Tihomira Jakovine. Zbog, kako se pisalo tada, otvorenog rata s ministrom podnijela je ostavku. Odlazak je opisala: 'Moji su planovi bili vrlo realni i trebalo ih je brzo odraditi, a kako je postalo izvjesno da to neće ići, trebalo je biti pametan, zahvaliti i otići.'

Listu političke platforme Možemo! predvodi Katarina Kruhonja, dobitnica Nagrade za ispravno življenje, poznatije kao Alternativne Nobelove nagrade za područje ekologije. Ona se natječe i za gradonačelnicu Osijeka.

Na Kandidacijskoj listi grupe birača čiji je nositelj Miroslav Vanek ime je jedne od najuspješnijih hrvatskih veslačica, ono Mirne Rajle Brođanac, koju je 2000. Hrvatski veslački savez proglasio veslačicom stoljeća.

kandidacijske liste

Razlika između najstarijeg i najmlađeg kandidata za zastupnika - 56 godina

Razlika između najmlađeg i najstarijeg kandidata u utrci za gradskog zastupnika u Osijeku iznosi 56 godina. Najmlađa kandidatkinja na predanim listama za Gradsko vijeće Osijeka nedavno je prešla prag punoljetnosti i s 19 godina zastupnica bi mogla postati Sara Gregić s liste Možemo! dok bi joj društvo na sjednicama Gradskog vijeća mogla praviti 75-godišnja Anica Bračevac s Liste grupe birača, čiji je nositelj Miroslav Vanek.