VUJČIĆ NA NOVOJ TV

Tko vjeruje u to da se nije znalo što se događa u Agrokoru?

12.04.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Jedna od adresa na koju stižu kritike u vezi Agrokora je ona guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića Guverner je bio gost Dnevnika Nove TV i kazao je da bi svi oni koji misle da je HNB odgovoran za nekakvo nenadgledanje situacije u bankovnom sustavu su na potpuno krivoj adresi

'Naime, oni bi prvo trebali nešto naučiti, a onda i shvatiti da je HNB upravo onaj koji je zaslužan za to da ova sad situacija s koncernom Agrokor se nije prelila u sistemsku bankovnu krizu i u veću krizu i troškove, kako za hrvatske dobavljače, tako i za cjelokupno gospodarstvo', kazao je Vujčić.

Naveo je da je HNB  od 2012. godine, tijekom nadzornih kontrola banaka, ustanovio da se Agrokor pojavljuje u smislu prevelike izloženosti banaka u nekoliko banaka te da su  počeli raditi rješenja, nalažući bankama da smanje svoju izloženost prema Agrokoru odnosno da koncernu ne daju kredite

'Tada su počeli širiti krug onih koji, da tako kažem, nose novac u Agrokor, pa su to radile ne samo banke direktno, nego isto tako kreditirajući poduzeća, tvrtke itd', kazao je Vujčić dodavši da to nije mogao javno iznijeti jer je riječ o supervizorskoj tajni.

'Mi radimo svoj posao i ne možemo nikada iznositi podatke o određenim bankama, kao ni o određenim poduzećima. To je zaštićeno supervizorskom tajnom, ali danas pričati da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor... Tko u to vjeruje? Ta kolektivna amnezija je vrlo zanimljiva', smatra guverner.

Upitan može li se Agrokor spasiti u 15 mjeseci kazao je da se nada da je to moguće.

'Ja bi rekao čak, gledajući ekonomski, da je to moguće. Međutim, isto tako zbog komplicirane situacije tamo i nekih stvari koje sam čuo, ali nisam vidio, postoji značajan dio pravnih rizika' naveo je Vujčić.

Dodao je da se crvena lampica HNB-u oko Agrokora upalila još 2012. Kada su vidjeli da banke se izlažu više od 25 posto kapitala.

'Čim se to dogodi nama se pale crvene lampice', pojasnio je Vujčić.

Na kaznenu prijavu koju je protiv njega podigao saborski zastupnik Mosta Miro Bulj samo se nasmijao.

'To je jedna dražesna osoba koja bi isto tako trebala malo proučiti što se događa prije nego što priča stvari koje... Ja ne znam kako bih uopće komentirao ako netko kaže da je guverner Vujčić odnio Todoriću 10 milijardi mjenica... To je takva besmislica da ne zaslužuje komentar', zaključio je Vujčić gostujući na Novoj TV