SPORNE MJENICE

Imamo dokument, evo što dobavljači očekuju od bankara da potpišu u slučaju Agrokor

12.04.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Agrokorovi dobavljači nadaju se kako će do petka, 14. travnja, postići konačan dogovor s bankama oko regresnih mjenica. U srijedu su održali još jedan sastanak s vladinim povjerenikom Antom Ramljakom na kojem su pokušali naći rješenje

'Agrokor priznaje mjenice kao vlastiti dug i pokušavamo naći rješenje da se ta obveza skine s banaka i dobavljača', naglasio je Ramljak, kazavši kako postoje dobri izgledi da se ono i pronađe u slijedeća dva dana.

Dobavljači su i danas izražavali zabrinutost i nezadovoljstvo zbog postupaka pojedinih banaka i njihovih faktoring kuća. Kako ističu, dio banka i dalje pribjegava prisilnoj naplati mjenica s regresnim pravom.

Tportal je došao u posjed prijedloga nacrta sporazuma iz kojeg je vidljivo što dobavljači traže od banaka kako bi se riješio ovaj problem.

U prijedlogu sporazuma se konstatira da bi prisilna naplata potraživanja prema dobavljačima od strane kreditnih institucija i  faktoring društava, bez mogućnosti dobavljača na naplate svoja potraživanja od Agrokora imala za posljedicu nastanak nenadoknadive štete za dobavljače.

Stoga predlažu bankama i faktoring društvima da potpišu sporazum o razumijevanju kojim bi se obustavila prisilna naplata mjenica za vrijeme trajanja postupka izvanredne uprave.

Svako pokretanje postupka prisilne naplate (sudske ili izvansudske) smatralo bi se  preuranjenim i nedopuštenim.

Sukladno stavovima vladinog povjerenika, sporazumom bi se i kreditori i dobavljači obvezali da sudjeluju u pronalaženju rješenja koje će osigurati da obveze temeljem izdanih mjenica podmiri Agrokor kao glavni mjenični dužnik.

Dobavljači se obvezuju bankama i faktoring društvima dostaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se, u što je moguće kraćem roku, uskladili svi relevantni podaci. Također, u okviru sporazuma oni i dalje garantiraju  za preuzete obveze prema kreditnim institucijama i faktoring društvima.

Što su mjenice, kako su se pojavile i cirkulirale između dobavljača i Agrokora te koju ulogu u svemu imaju faktoring društva pročitajte OVDJE.