SASTANAK U KRAŠU

Ramljak: Mjenice su Agrokorov dug, nastojimo to skinuti s banaka i dobavljača

12.04.2017 u 20:12

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izjavio je u srijedu nakon sastanka s dobavljačima da Agrokor priznaje mjenice kao vlastiti dug te kako se pokušava naći rješenje da se ta obveza skine s banaka i dobavljača, kazavši kako postoje dobri izgledi da se ono i pronađe u slijedeća dva dana

"Imali smo sada s dobavljačima jedan dobar, otvoren i konstruktivan razgovor po pitanju rješavanja mjeničnog dugovanja. Još jedanput ponavljam, i ponovio sam svim dobavljačima, te mjenice su Agrokorov dug. Taj novac po mjeničnom poslovanju je u konačnici završio u Agrokoru i mislim da taj dug Agrokor treba priznati kao vlastiti dug", kazao je Ramljak okupljenim novinarima ispred zgrade Kraša u kojoj je održan sastanak dobavljača i predstavnika Agrokora. 

Kako je ustvrdio, pokušava se naći rješenje kako da se obveza skine s banaka i dobavljača po pitanju tog duga, koji će onda ući u restrukturiranje, odnosno u sumu koja će biti tradžbina prema Agrokoru.

"Nemamo još konačno rješenje ali smo na dobrom tragu da ga u slijedeća dva dana pronađemo", ustvrdio je Ramljak.  

Tijekom dana, naime, iz redova dobavljača stizale su poruke zabrinutosti i nezadovoljstva,zbog, kako su navodili, postupanja pojedinih banaka prema njima u slučaju Agrokor. Kako su isticali, i dok su se neke banke od prvog dana  postavile kao partner i dio rješenja, neke su blokirale dobavljače po regresnim pravima unatoč intenzivnim pregovorima Vlade, dobavljača i banaka koji su u tijeku, dok su istodobno zamrznule svoja potraživanja prema Agrokoru.

 Pojedini dobavljači izrazili su uznemirenost zbog pokretanja naplate nedospjelih potraživanja, kao i pravnim pritiscima prema njima od strane nekih banaka, koje nastoje prijevremeno naplatiti svoja nedospjela potraživanja.

Vlasnik Mlinara Mato Škojo u srijedu je nakon sastanka s Ramljakom novinarima kazao kako se pitanje naplate mjenica ne može na jednom sastanku riješiti.

"Pokrenuto je rješavanje, gospodin povjerenik je bio ovdje, čini ogromni napor da problem mjenica bude riješen, kao i problemi starih dugova i mi mu vjerujemo da će to pozitivno riješiti", izjavio je Škojo novinarima. Izrazio je očekivanje da bi se već u petak moglo iznaći rješenje problema s mjenicama koje je Agrokor izdavao za isporučeno robu.

 Na upit novinara ponašaju li se banke korektno s mjenicama, Škojo je kazao da se većina banaka zasad ponaša korektno te da dobaljvači pritišću da male banke budu korektne.