pouzdani kadrovi

Tko su i koliko nas koštaju savjetnici premijera i ministara?

23.03.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Gotovo polovica članova i članica Vlade ima posebne savjetnike, a njihove mjesečne naknade za rad kreću se u rasponu od 2.000 do 9.000 kuna. Najvišu naknadu imao je Ladislav Ilčić, dok Branimir Jerneić i Ante Gotovina svoje savjete dijele besplatno, a s obzirom na broj savjetnika, čak četiri, čini se da je uho za drugo mišljenje najviše sklon naćuliti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Prije nešto više od mjesec dana saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u Saboru je podsjetio na to da je premijer Andrej Plenković rekao da će se savjetnici imenovati iz redova državnih službenika. Međutim, 'ministri su se raspojasali, svatko uzima ponekog savjetnika, iako ne dolaze iz redova državnih službenika. Oni dolaze sa strane jer se moraju platiti određene političke cijene', ustvrdio je Grbin i kao 'najgori primjer imenovanja' naveo ono šefa HRAST-a Ladislava Ilčića za savjetnika potpredsjednika Vlade i ministru vanjskih i europskih poslova HDZ-ovu Davoru Ivi Stieru.

'Ilčić je zaposlenik javne ustanove koji će povrh redovne plaće primati i naknadu za savjetnika. Njegova će primanja biti u rangu potpredsjednika Vlade', upozorio je Grbin i početkom ožujka od Plenkovića zatražio odgovore koliko je posebnih savjetnika i na kojim poslovima te na koje razdoblje i uz koju mjesečnu naknadu za rad angažirano u Uredu premijera te u kabinetima njegovih ministara.

Dokument: "Odgovor Vlade RH SDP-ovu saborskom zastupniku Peđi Grbinu oko posebnih savjetnika"

Ilčić, čije je imenovanje u javnosti izazvalo brojne kritike, u međuvremenu je pod opravdanjem da kreće u novu utrku za gradonačelnika Varaždina na lokalnim izborima u svibnju, dao ostavku. U odgovoru Banskih dvora Grbinu, koji je Vlada usvojila na današnjoj redovnoj sjednici, navodi se da je Ilčić imenovan na dužnost posebnog Stierova savjetnika za poslove unutarnje i vanjske politike 1. prosinca 2016. i od tada pa do 10. ožujka 2017. mjesečno je primao 10.000 kuna naknade za rad, što je ujedno bila i najviša naknada od svih imenovanih savjetnika u Vladi.

Stieru su sada ostala samo dva savjetnika, a i oni ga, obojica imenovana 1. siječnja ove godine, savjetuju o poslovima unutarnje i vanjske politike, i to Filip Vučak za 9.000 kuna mjesečno, a Marko Vidakušić za 6.000 kuna mjesečno.

Jednog posebnog savjetnika ima i premijer, i to Roberta Kopala, koji Plenkovića savjetuje od 1. prosinca 2016. o nacionalnoj sigurnosti, a njegovi nas savjeti koštaju 9.000 kuna mjesečno. No premijer ima i jednu posebnu savjetnicu, nedavno imenovanu Ivanu Vukov koja ga od 6. ožujka 2017. također za 9.000 kuna mjesečno savjetuje o unaprjeđenju javnih politika.

Potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, HDZ-ova Martina Dalić, ima samo jednog posebnog savjetnika. Naime, nju o poslovima digitalizacije gospodarstva od 17. veljače ove godine za 4.000 kuna mjesečno savjetuje Ivan Barać.

Najviše posebnih savjetnika ima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, njih čak četiri, ali jedan od njih, a to je Ante Gotovina, koji ga od 17. studenoga prošle godine savjetuje o poslovima iz djelokruga potpredsjednika Vlade i ministra obrane bez naknade za rad, dok oni Bože Kožula iz tog resora od 11. studenoga prošle godine mjesečno koštaju 7.000 kuna mjesečno. Za 9.000 kuna mjesečno svoje savjete Krstičeviću dijeli Dragutin Repinc od 25. listopada 2016. o poslovima obrambenog resora, kao i Ivica Ušljebrk za 7.000 kuna mjesečno od 11. studenoga prošle godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave, Mostov Ivan Kovačić, ima dva posebna savjetnika, a jedan od njih je Ivica Relković za poslove unutarnje politike od 16. studenoga 2016. i to za 9.000 kuna mjesečno te Ivan Tomljenović za politički sustav od 23. studenoga 2016. za 5.000 kuna mjesečno.

Kolega mu iz Mosta, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ima samo jednu savjetnicu Anu Vlahović, koja ga od 1. siječnja ove godine za 8.500 kuna mjesečno savjetuje oko provedbe reformskih projekata u Ministarstvu unutarnjih poslova.

HDZ-ov ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić ima dva posebna savjetnika, Antu Vučića koji ga za 2.000 kuna mjesečno od 1. prosinca prošle godine savjetuje oko poslova pripreme prijedloga projekata iz područja mirovinskoga sustava, a Petar Šimić čini isto od 21. prosinca 2016. za 6.000 kuna mjesečno.

Stranački mu kolega Gari Cappelli, ministar turizma, ima samo jednog posebnog savjetnika Veljka Mudrića, koji ga savjetuje oko praćenja i provedbe 'Strategije razvoja turizma do 2020.' od 2. siječnja ove godine za7.500 kuna mjesečno

Mostov ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović ima dvojicu savjetnika i jednu savjetnicu, a svi troje imenovani su 22. prosinca prošle godine. Savjeti Zdeslava Matića za poslove energetike koštaju mjesečno 9.000 kuna, dok su oni Tee Žakule na istu temu vrijedni 5.000 kuna, a savjeti Ive Grabovca za poslove koordinacije s institucijama i tijelima energetike u Hrvatskoj i Europskoj uniji, koštaju 7.000 kuna mjesečno.

HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ima samo jednog posebnog savjetnika, Branimira Jerneića, koji radi od 18. siječnja ove godine bez naknade. Ministra savjetuje oko pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe projekata vezanih uz financijsko restrukturiranje društava i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, kao i restrukturiranja društava u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te projekata iz područja prometa, kao i suradnje sa Svjetskom bankom.

Naposljetku, posebne savjetnike ima još samo HDZ-ov ministar zdravstva Milan Kujundžić, i to od 7. studenoga 2016. Dubravku Jadro, čiji savjeti oko pravnih poslova mjesečno vrijede 7.000 kuna, a oni Mate Cara oko financijskih poslova od 30. studenoga 2016. godine 9.000 kuna mjesečno.