NIJE U SKLADU SA ZAKONOM

Vladini savjetnici 'sfušali' ugovor o koncesiji za autoceste!

02.06.2014 u 09:45

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo, ministarstvo prometa i ostale relevantne institucije odbacile su nacrt Ugovora o koncesiji za upravljanje i održavanje autocesta koji su izradili pravnici odvjetničke kuće Wolf Theiss, piše Jutarnji list

'Konačna verzija dokumenta koju su nam predali jednostavno nije dovoljno kvalitetna. Iz nje se jasno vidi kako Ugovor nije u skladu s hrvatskim zakonom', kazao je za Jutarnji list sugovornik upućen u proces monetizacije.
Wolf Theiss dio je savjetničkog konzorcija kojeg još čine Erste Group Bank i Deloitte Savjetodavne usluge s kojim je Vlada potpisala ugovor vrijedan 50,8 milijuna kuna.


U studenom prošle godine mediji su pisali kako Vlada želi raskinuti taj ugovor jer nije zadovoljna s radom konzorcija.

U Ministarstvu prometa sad razmišljaju da raspišu natječaj za izbor pravnog savjetnika koji bi u najkraćem mogućem roku napravio prijedlog koncesijskog ugovora, piše Jutarnji list. Na taj način bi mogli u potpunosti nadzirati izradu tog dokumenta, što sad navodno nije bio slučaj.

Za hrvatske autoceste zainteresirano je pet konzorcija.

AZ, PBZ i Erste mirovinski fond pridružili su se investicijskoj kući Goldman Sachs, Raiffeisenov mirovinski fond partner je australskoj investicijskog grupi Macquaire, a među zainteresiranim koncesionarima su još austrijska grupacija Strabag, zatim talijanski operater Atlantia te španjolski mu pandan, kompanija Cintra iz Madrida.

Nakon što im Vlada preda nacrt koncesijskog ugovora, s kojim se sad kasni, zainteresirani konzorciji tad bi trebali predati neobvezujuće ponude.

Procjenjuje se da Hrvatska za koncesiju može dobiti između 25 i 30 milijardi kuna.

Cijeli članak Jutarnjeg lista pročitajte ovdje