dAO OSTAVKU STIERU

[VIDEO] Ilčić krenuo u utrku za Varaždin niskim udarcem: HDZ-ov kandidat ne živi kršćanski

  • +2

Ilčić podnio ostavku kako bi se kandidirao za gradonačelnika Varaždina

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Čelnik konzervativne stranke Hrast Ladislav Ilčić danas je, kako je potvrdio na tiskovnoj konferenciji, dao ostavku na mjesto posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera

Da se misli kandidirati za gradonačelnika Varaždina, Ilčić je najavio na press konferenciji u Saboru, podsjetivši pritom da je već bio kandidat. 'Vezano uz moju ulogu posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, dao sam zahtjev za ostavku. Krećemo na novi politički put. Da su se nama sviđali kandidati HDZ-a u Šibeniku i Varaždinu, onda bismo ih podržali. Recimo, što se tiče kandidata HDZ-a u Varaždinu, moram jasno reći da stranka koja se poziva na kršćanstvo ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način. Ta nedosljednost i nevjerodostojnost pretvara politiku u tehniku kojoj je jedini cilj da se s vlasti zbaci jedna ekipa da bi došla druga', kazao je Ilčić na press konferenciji.

Hrast će se, poručio je Ilčić, pretvoriti u modernu desnicu koja će govoriti istinu. 'Kada sam bio zastupnik, nijedan zastupnik i nijedan ministar nije nikada rekao istinu o Jokićevoj reformi. Neki od vas to su interpretirali kao da sam ja protiv reforme, ali nisam. Treba govoriti istinu. Imenujte mi bilo kojeg zastupnika ili člana Vlade koji bi se usudio reći da tamo postoje nedostaci. Ili kada sam ja prokazao nevladine udruge poput GONG-a, CESI-ja, Centra za mirovne studije - jeste li čuli nekoga iz HDZ-a tko je prokazao to financiranje', kazao je Ilčić.

Hrast se, smatra Ilčić, pokazao kao principijelan. 'Ne želimo podržati kandidate HDZ-a koji se pozivaju na kršćanstvo, a žive potpuno drugačijim načinom života. Spreman sam se odreći svog utjecajnog položaja i dobrog honorara zato da u politici nastupamo iskreno', kazao je Ilčić.

Na koji to način HDZ-ov kandidat u Varaždinu Damir Habijan ne živi kršćanski, Ilčić nije želio otkriti, jednako kao što nije želio govoriti o tome o čemu je savjetovao Stiera. Nije želio odgovoriti ni zastupa li premijer Andrej Plenković vrijednosti za koje se zalaže Hrast. 'HDZ je u nekim dijelovima izgubio vjerodostojnost, kao i ovi kandidati o kojima smo govorili', rekao je Ilčić.

Ilčić, koji je dobar dio javnosti znao šokirati svojim ultrakonzervativnim stavovima, iz Stierova tima ne odlazi, kaže naš izvor iz Vlade, zato što je i Stieru, ali i premijeru Andreju Plenkoviću postao prevelik politički teret zbog javne percepcije da on i njegovi vrlo konzervativni stavovi u zadnje vrijeme previše utječu na kreiranje službenih stavova Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pa i Vlade u cjelini.

Upitan odlazi li zbog pritiska premijera Plenkovića, Ilčić je kazao: 'Sigurno je da postoji radikalna ljevica koja kontinuirano promiče nesnošljivost i ne može nas smisliti. U tom pritisku živim od početka našeg društvenog djelovanja. Međutim nikada nisam podlijegao tim pritiscima niti su ti pritisci utjecali na moje odluke. Ti pritisci radikalne ljevice ne mogu utjecati na mene. Što se tiče premijera Plenkovića, moram reći da sam ja inicirao ovo - mi imamo drugi politički put koji se ne poklapa s mojom funkcijom posebnog savjetnika.'

Na pitanje da objasni svoju vjerodostojnost s obzirom da kritizira HDZ, bez kojeg Hrast ne bi ni imao saborskog zastupnika, Hrvoje Zekanović (op.a. Hrastov saborski zastupnik) poručuje: 'HDZ nikoga nije stavio na listu da se nije bavio matematikom. Pogledajte malo matematiku. Nas nitko nije stavio na listu jer smo lijepi i pametni, nego da se dobiju izbori.'

Zekanović je kazao da će zasad ostati član saborskog Kluba zastupnika HDZ-a, iako razmišlja i o izlasku. 'I dalje ćemo podržavati Vladu oko ključnih zakona', kazao je Zekanović.

Nadovezao se i Ilčić. 'Sigurno ćemo surađivati s HDZ-om u svim onim dijelovima u kojima oni budu govorili istinu', kazao je.