FACEBOOK IZBORI, PRAVI LJUDI

Tko su glasači naših kandidata?

25.12.2009 u 10:33

Bionic
Reading

U našem posljednjem izvještaju prije prvog kruga predsjedničkih izbora, pogledat ćemo kakav je profil glasača za pojedine predsjedničke kandidate na Facebooku. Aplikacija Mnijenje na Facebooku daje nam mogućnost uvida u dob, spol, regiju te političku orijentaciju i sklonost političkim strankama naših virtualnih članova

U analizi su, kao i ranije, uzeti u obzir samo glasovi korisnika Facebooka starijih od 18 godina. Profile glasača prikazat ćemo samo za kandidate koji su dobili količinu glasova dostatnu za donošenje pouzdanih zaključaka o demografskom profilu njihovih glasača. Idemo abecednim redom.

Milan Bandić: Glasači Milana Bandića na Facebooku u nešto većoj mjeri su muške i mlađe osobe. Relativno malo potpore dobiva kod žena i osoba starijih od 35 godina. Gledano regionalno, među glasačima gospodina Bandića razmjerno veći udio imaju oni iz središnje Hrvatske i dijaspore. S druge strane, udio glasača iz grada Zagreba i zapadne Hrvatske razmjerno je manji od udjela ovih birača u cijelom uzorku. Zanimljivo je da je među Bandićevim virtualnim simpatizerima najveći udio onih koji nemaju jasno političko opredjeljenje, točnije čak 38 posto njegovih birača ne pronalazi se u tradicionalnoj podjeli lijevo – desno – centar. Vrijedi napomenuti da bi 30 posto Bandićevih glasača na izborima glasovalo za HDZ, a samo 20 posto za SDP.

Popularnost kandidata po spolu glasača

Andrija Hebrang: Iako je među onima koji preferiraju ovoga kandidata nešto više muških i mlađih osoba nego na razini cijelog uzorka, izraženije su regionalne razlike. Naime, među njegovim glasačima na Mnijenju relativno je malo osoba iz Zagreba, a više je osoba iz zapadne i istočne Hrvatske. Ne treba čuditi da se gotovo 70 posto njegovih glasača na Facebooku deklariraju kao desničari, a gotovo svi, više od 90 posto, na izborima bi glasovali za HDZ.

Ivo Josipović: Glavna karakteristika glasača za SDP-ovog kandidata jest njihova politička orijentacija. Naime, 66 posto Josipovićevih glasača deklariraju se kao ljevičari, dok ih je samo 2 posto desne političke orijentacije. Druga karakteristika, po kojoj se njegovi glasači jasno izdvajaju od ostalih, simpatiziranje je SDP-a. Gospodin Josipović ima podjednaku potporu u svim dobnim skupinama te kod muškaraca i žena.

Josip Jurčević: Za gospodina Jurčevića u nešto većem postotku glasovali bi članovi Facebooka stariji od 35 godina. Također, među njegovim simpatizerima više je osoba iz istočne te osobito južne Hrvatske, dok je potpora ovome kandidatu u središnjoj Hrvatskoj relativno niska. Među njegovim potencijalnim glasačima najviše ih je desne političke orijentacije.

Damir Kajin: Ovaj kandidat među svojim glasačima na Facebooku ima nešto razmjerno više muških osoba, no najistaknutije karakteristike njegovih glasača su njihova regionalna i politička pripadnost. Više od trećine njegovih virtualnih birača živi u zapadnoj Hrvatskoj, a više od polovine lijeve su političke orijentacije. Dakako, dominiraju glasači SDP-a i IDS-a.

Popularnost kandidata prema dobi glasača


Dragan Primorac: Birači gospodina Primorca nešto su mlađi od prosjeka našeg biračkog tijela na Facebooku. Među njegovim biračima znatno je više onih s juga Hrvatske, dok u gradu Zagrebu ima relativno nisku potporu. Zanimljivo je da dobar dio glasova za ovog kandidata dolazi iz dijaspore - čak 16 posto glasova za Primorca su glasovi birača iz dijaspore. Za usporedbu, u cijelom Mnijenju 7 posto virtualnih birača dolazi iz dijaspore. Nadalje, među njegovim glasačima najviše je desničara te onih koji se ne opredjeljuju prema političkoj orijentaciji. Gotovo trećina njegovih simpatizera glasovala bi za HDZ, a nešto manje od 18 posto za HSP.

Vesna Pusić: Među glasačima Vesne Pusić, u usporedbi s ostalim kandidatima, više je ženskih glasova, a većina ih je u dobi između 23 i 34 godine. Politička orijentacija polovine glasača Vesne Pusić je lijeva, trećina se svrstava u centar, a na izborima bi uglavnom glasovali za HNS.

Miroslav Tuđman: U usporedbi s ostalim kandidatima, Miroslava Tuđmana u većoj mjeri podržavaju muške osobe te oni stariji od 34 godine. Gospodin Tuđman ima relativno malo glasova virtualnih birača iz zapadne i istočne Hrvatske, ali zato ima relativno puno glasova dijaspore. Gotovo 70 posto njegovih glasača izjašnjavaju se kao desničari.

Nadan Vidošević: Da je Nadan Vidošević ljubimac žena, potvrđuje se i ovdje. Dok na razini cijelog uzorka na aplikaciji Mnijenje ima tek nešto više od trećine žena, među Vidoševićevim glasovima žene čine nešto više od pola glasova. Što se ostalih karakteristika njegovih glasača tiče, ističe se njihova većinom neutralna ili neodređena politička orijentacija.

Popularnost kandidata prema političkoj orijentaciji glasača