ŠOK U SABORU

Tko su dva 'dezertera' koja su spriječila izbor Sanje Barić u Ustavni sud?

10.07.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnici danas tajnim glasanjem nisu uspjeli izabrati dva nova ustavna suca. Sanji Barić, za koju se špekuliralo da bi jedina mogla biti izabrana nakon što je vladajuća koalicija uspjela pridobiti da za nju glasa HDSSB, do izbora su ipak nedostajala dva glasa. Ne zna se tko je 'izdao' dogovor, ali iz HDSSB-a poručuju da je ona dobila njihovih šest glasova. 'Sumnjivce' koji su izigrali dogovor može se tražiti među zastupnicima SDP-a, HNS-a, Laburistima, nezavisnima te među manjincima

Podsjetimo, za dva upražnjena mjesta u Ustavnom sudu bilo je predloženo troje kandidata - bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, profesorica ustavnog prava Sanja Barić te sutkinja Ivana Čalić.

Sanja Barić dobila je 99 glasova, Mladen Bajić 53, a sutkinja Čalić 36. Za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina glasova, odnosno njih 101. Glasalo je 107 zastupnika, vladajući i dobar dio oporbe. HDZ je već ranije odbio sudjelovati u ovom postupku, a neki se drugi oporbeni zastupnici danas nisu pojavili na glasanju. Uz to, na kraju glasanja bilo je pet nevažećih listića.

Ukoliko se na jesen ne izaberu ustavni suci, u lipnju sljedeće godine Ustavni sud mogao bi ostati bez kvoruma.

Vladajući SDP nadao se da će uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu barem za jednog kandidata, a u saborskim kuloarima spominjalo se da bi Sanja Barić trebala dobiti i podršku dijela oporbe. Nju su bili spremni podržati i Laburistima i u HDSSB-u.

'Sanja Barić je pokazala neovisnost i stručnost. Svi naši zastupnici pojavili su se na glasanju i podržali smo nju i Ivanu Čalić. No nije bilo političkih dogovora - tako smo odlučili', kazao je za tportal HDSSB-ov Josip Salapić.

Na glasanju se pojavio čak i poslovično odsutan Željko Kerum. Upitan zašto je posebno zainteresiran za glasanje o ustavnim sucima, Kerum je kazao: 'Nisam uopće zainteresiran, nego sam došao ispuniti svoju obvezu i glasati.'

Na pitanje zašto onda ne dolazi i inače na glasanje petkom, Kerum je rekao: 'Meni je danas odgovaralo doći pa sam došao. Dolazit ću kad ja odlučim.'

Objašnjenje nije imala ni vladajuća većina, a bili su uvjereni da će Sanja Barić dobiti podršku.

'Kao predsjednik Odbora za Ustav, moram izraziti žaljenje zbog činjenice da izbor sudaca Ustavnog suda nije uspio. Postupak izbora sudaca proveden je u skladu s novim pravilima koja vrijede od 2010, a tražila se dvotrećinska većina. Postupak je proveden potpuno transparentno i javnost je imala uvid u svaku fazu postupka i nadali smo se da će kolege iz svih parlamentarnih stranaka prihvatiti ovaj novi, transparentan način rada. Nažalost, gotovo sve stranke u Saboru su to prihvatile, osim jedne (op.a. HDZ), što je rezultiralo i neuspjehom izbora', kazao je SDP-ov Peđa Grbin

Naime, HDZ u postupku izbora sudaca nije sudjelovao. 'Po prvi puta u parlamentarnoj praksi dogodilo se da se klubovi stranaka nisu dogovarali o kandidatima koje bi predložili u nekom širem krugu za plenarnu sjednicu pa da izaberemo dva kandidata. Držimo da je to sumrak demokracije u hrvatskom parlamentu. Zbog toga se takvoj proceduri možemo protiviti samo na način da ne sudjelujemo u takvom postupku', pojasnio je HDZ-ov Davorin Mlakar te se ispričao svim kandidatima i poručio da njihovo protivljenje ovom načinu izbora nema veze s kvalitetom ljudi koji su se kandidirali za ta mjesta.

No optužbe da razgovora nije bilo Grbin ne prihvaća. 'Novi sustav je od nas zahtijevao razgovore i dogovore, ali mi smo smatrali da se ti razgovori i dogovori trebaju voditi javno, na forumu koji je za to predviđen, a to je Odbor za Ustav. Međutim, problem kod HDZ-a je to što očito misle da se radi o razgovorima koji se vode iza zatvorenih vrata. Na to nismo i nećemo pristajati. Ono što smo mislili o kandidatima izrazili smo kada je to bilo potrebno, a to je bio trenutak kad smo s tim kandidatima razgovarali, kada smo im postavljali pitanja. HDZ na takav način razgovora i dogovora nije pristao', poručio je Grbin.

Na optužbe o političkoj trgovini odgovorio je i Mlakar. 'Peđa Grbin je svašta do sada rekao. Ovo je samo jedna od izjava za koje vjerujem da su došle iz istog izvora. Ako se to zove politička trgovina, onda se mora upitati kako je do sada radio naš parlament 20 godina. Možete to nazvati pogrdno i političkom trgovinom, ali je pretpostavka političke podrške ovakvim institucijama dogovor političkih stranaka koje o tome parlamentu imaju nešto za reći', kazao je Mlakar.


NA JESEN NOVI POKUŠAJ IZBORA

Nakonjoš jednog neuspjelog pokušaja postavilo se pitanje što dalje. Sada slijedi analiza, kaže Grbin. 'Analiza koja nam mora pokazati što će se dogoditi ako ponovimo ovakav izbor prije parlamentarnih izbora jer moramo znati da za još pet sudaca Ustavnog suda mandat istječe u prosincu, što bi u slučaju da se njihov mandat ne obnovi značilo da u lipnju 2016. Ustavni sud ostaje bez kvoruma. Naša je zadaća kao odgovorne vlasti spriječiti bilo kakvu mogućnost takvog događaja', kazao je Grbin, dodavši da su u SDP-u spremni razgovarati sa svima, pa i HDZ-om, ali ne iza zatvorenih vrata.

Još jedan neuspjeli pokušaj izbora, odnosno ne izabere li Sabor dovoljno sudaca za kvorum do lipnja sljedeće godine, mogao bi dovesti i do ustavne krize, jer se među ostalim ne bi mogli provoditi ni izbori.

Ovo nije prvi put da je u Saboru propao izbor za ustavne suce, i to po novim pravilima, odnosno dvotrećinskom većinom. Način izbora, odnosno većina potrebna za izbor, izmijenjen je promjenama Ustava 2010. i to upravo na prijedlog SDP-a. S obzirom na višekratne neuspjele pokušaje, postavilo se i pitanje ima li smisla takav način izbora.

Grbin podsjeća da se odredba o dvotrećinskoj većini uvela kako bi se u Ustavni sud izabrali što kvalitetniji kandidati, no priznaje da su se ipak otvorili neki novi problemi. 'Dvije trećine su očito za neko zrelije društvo nego što je hrvatsko', kaže Grbin.