OČEKIVANJA MUP-a

Tko su dužnosnici iz afere Daimler otkrit će Njemačka

07.04.2011 u 07:46

Bionic
Reading

Načelnik kriminalističke policije Republike Hrvatske Vitomir Bijelić rekao je sinoć u Dnevniku 3 da istraga u slučaju Daimler još nije zaokružena, a s obzirom na to da su tri sobe osumnjičene kao odgovorne, a ne kao službene osobe, slučaj nije u nadležnosti Uskoka

Slučaj Daimler nije više u nadležnosti Uskoka jer u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, rekao je Bijelić u trećem Dnevniku Hrvatske televizije.

Protiv trojice osumnjičenika u aferi Daimler Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca karlovačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je danas pokretanje istrage i 30-dnevni pritvor. Oni su jučer uhićeni, u predistražnom postupku saslušani i nakon toga im je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Bijelić je objasnio kako kazneni zakon i zakon o Uskoku pozna nadležnost u odnosu na ova kaznena djela koja se stavljaju na teret trojici osumnjičenih - zlouporaba položaja i ovlasti te dodao kako je bitan uvjet da bi bili pod Uskočkom nadležnosti svojstvo osumnjičenika da je službena osoba.

U ovom slučaju riječ je o odgovornoj osobi, rekao je Bijelić.

Napomenuo je kako istraga još nije zaokružena do kraja jer trag novca upućuje na 1.850.000 eura, a čelnici Daimlera u SAD-u su priznali da su podmitili dužnosnike u Republici Hrvatskoj sa 4.800.000 dolara.

Odgovarajući na upit Bijelić je istaknuo kako u ovom trenutku MUP nema saznanja o tome da postoji sprega između uhićenih i politike te dodao da se u materijalu što su ga dobili iz Amerike ne mogu iščitati imena dužnosnika.
Odgovor koji nas zanima mogao bi se dobiti od njemačkih vlasti, rekao je.