MIMOHOD PODJELE

Tko smije izvesti vojsku na ulice ako nije ratno stanje?

09.05.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Govoreći o prijeporima oko proslave 20. godišnjice Oluje, Kolinda Grabar Kitarović za HTV je rekla kako je njezina riječ zadnja, jer je ona kao predsjednica RH ujedno i zapovjednica Oružanih snaga te da bez njezinog amenovanja premijer ne može izvesti vojsku za vojni mimohod. No je li to baš tako? Ustav kaže da je ona zapovjednica Oružanih snaga, no Zakon o obrani konkretnije govori o ovlastima predsjednice u miru

Naime Zakon o obrani definira tko naređuje uporabu i korištenje Oružanih snaga u ratnim i u mirnodopskim uvjetima.

Članak 47. tog Zakona kaže da predsjednik Republike naređuje uporabu i zapovijeda Oružanim snagama u ratnom stanju. U sljedećem se članku navodi da u stanju neposredne ugroženosti predsjednik Republike može, uz supotpis predsjednika Vlade, narediti uporabu Oružanih snaga iako nije proglašeno ratno stanje.

S obzirom na to da u Hrvatskoj srećom ratno stanje nije niti se vojni mimohod održava u stanju neposredne ugroženosti, pitanje je kako Zakon definira odluku o korištenju vojske u miru. Članak 46 načelno kaže da o uporabi Oružanih snaga odlučuju Hrvatski sabor, predsjednik Republike, predsjednik Vlade i ministar obrane u skladu s Ustavom i ovim Zakonom. Dakle, odlučuju zajedno.


Članak 58. Zakona o obrani je konkretniji i kaže da o korištenju Oružanih snaga odlučuje Vlada ili ministar obrane u skladu s odredbama Zakona. Tu se uopće ne spominje institucije predsjednika, tj. predsjednice RH.
S ovim tumačenjem se ne slaže Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi koje je u priopćenju dalo predsjednici za pravo da jedina odlučuje o izlasku vojske na ulice.
Tvrde da vlast želi Zakon o obrani uzdignuti iznad Ustava, prema kojem predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao vrhovna zapovjednica OS RH jedina može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu.

'U slučaju da Vlada ignorira Ustav i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem ustavne krize', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zbora Dražimir Jukić.

Što o tome kaže Ustav RH. U članku 100. navodi se kako je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske te da na temelju odluke Hrvatskoga sabora objavljuje rat i zaključuje mir. Predsjednik također ima ovlasti imenovati i razriješiti vojne zapovjednike. Dakle, ako recimo neki od njih mimo predsjednice izvrši nalog predsjednika Vlade, Grabar Kitarović ga prema Ustavu može razriješiti. 'U slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države predsjednik Republike može, uz supotpis predsjednika Vlade, narediti uporabu oružanih snaga iako nije proglašeno ratno stanje', kaže nam Ustav.