JOVANOVIĆ UZVRAĆA

Tko o čemu - HDZ o poštenju

27.02.2014 u 17:10

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u reakciji naslovljenoj 'Tko o čemu - HDZ o poštenju' odbacio je danas tvrdnje iznesene na jučerašnjoj konferenciji za novinare HDZ-a ponovivši da javnim učilištima nitko nije namjeravao oduzeti njihove prihode nego ih uvrstiti u sustav državne riznice te tako osigurati transparentnost.

Jučer su se u središnjici HDZ-a novinarima obratili članica Predsjedništva Marija Boban, član HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Petar Šustar te predsjednik tog Odbora i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs koji su najave oduzimanja sveučilištima vlastitih sredstava ocijenili protuustavnim i protuzakonitim, a stanje u znanosti i visokom obrazovanju kritičnim, upozoravajući da se ‘sustav urušava do te mjere da će ga teško biti popraviti kada HDZ dođe na vlast’.

Jovanović: Nitko neće uzimati vlastita sredstva fakulteta

'Nitko neće uzimati sredstva fakulteta nego je cilj kontrola poslovanja i racionalnog raspolaganje javnim sredstvima te poboljšanje transparentnosti sustava u cilju povećanja kvalitete studiranja', rekao je ministar Jovanović u izjavi koju je dao u povodu konferencije za novinare Rektorskoga zbora.

Na pitanje na koga se točno odnose optužbe o bildanju plaća pojedinih profesora, Jovanović je odgovorio da će se to znati kada sustav visokog obrazovanja uđe u centralni sustav obračun plaća, što bi moglo biti do početka lipnja.

Ministar Jovanović ponavlja da ‘nitko nikada nije javnim visokim učilištima namjeravao 'oduzeti' njihove vlastite prihode, nego ih, kao što je to slučaj za sve ostale javne službe, uvrstiti u sustav državne riznice čime će se osigurati transparentnost njihova prihodovanja i trošenja uz, posredno, zaštitu ugleda akademske zajednice od malobrojnih ekscesnih pojava nenamjenskog trošenja milijunskih iznosa na dodatke na plaće, dnevnice, hranu za pse i druge pojave toliko karakteristične za pojedince izišle ispod HDZ-ova šešira pljačke i kriminala’.

Ministar napominje da je za svojega mandata Radovan Fuchs ‘bio suočen s nalazima Državne revizije koji su evidentno upućivali na netransparentno i neracionalno trošenje vlastitih prihoda’ te da ‘po tome pitanju nije učinio apsolutno ništa’.

Vlada u kojoj je Fuchs bio osam godina, dodaje Jovanović, nije uredila pitanje stjecanja i trošenja vlastitih i namjenskih prihoda visokih učilišta, ‘a sada bi on, uz pomoć političkih konvertita koji slijepom poslušnošću pokušavaju izboriti poziciju u 'pokretu, a ne stranci', iz političke hladovine tražio 'suptilna rješenja'‘.

Odgovarajući na Fuchsovu tvrdnju da je broj zaposlenih u Ministarstvu s 280, kada je on bio ministar, porastao na današnjih 340, ministar Jovanović ističe da su na kraju Fuchsova mandata ‘bila popunjena 302 od 365 sistematiziranih radnih mjesta (83 posto), a sada ih je, uz dodatne zadaće sportske inspekcije i poslove oko EU fondova po kojima je MZOS u sadašnjemu mandatu najuspješnije u državi i gdje nam na raspolaganju sada stoje višestruko veća sredstva nego za vrijeme mandata HDZ-a, 309 popunjenih od 387 sistematiziranih radnih mjesta (manje od 80 posto)’. Uz sve to, dodaje, sadašnje Ministarstvo troši 15-ak posto manje novca nego na kraju mandata bivšega ministra Fuchsa.

‘Što se tiče brige koju je za sudbinu novaka izrazila Marija Boban, pozivam je da se informira o svim mjerama koalicijske vlade na čelu sa SDP-om i MZOS-a kojima se stvaraju preduvjeti da institucije u sustavu mogu zadržati sve znanstvene novake kojima istječe ugovor. To, naravno, podrazumijeva i da institucije vode strukturirane kadrovske politike, posebice na razini sveučilišta, ali i da novaci budu, po potrebi, spremni na javljanje na natječaje za zapošljavanje na institucijama različitim od njihove matične institucije. Sada je stvar na kadrovskim politikama institucija, na javnim natječajima i prijavama na iste te na povjerenstvima koja će provoditi izbor među pristupnicima da osiguraju transparentne postupke kojima će se onima najboljima osigurati zapošljavanje’, odgovara Jovanović te zaključuje da su ‘transparentnost i poštenje očito HDZ-ovcima malo teže razumljivi pojmovi’.