HRVATSKA U BORBI PROTIV ISLAMISTA

Tko je u pravu, američki veleposlanik ili Milanović?!

29.09.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Hrvatska koordiniraju sve akcije, izjavio je u ponedjeljak američki veleposlanik Kenneth Marten, komentirajući uvrštenje Hrvatske na popis zemalja koje čine koaliciju u borbi protiv džihadista Islamske države

Merten je posjetio brodogradilište u Kostreni i tamo odgovarao na pitanja o tome jesu li Sjedinjene Države same stavile Hrvatsku na popis i je li Hrvatska o tome trebala biti obaviještena.

'Iz premijerova govora u Saboru vidljivo je da koordiniramo sve akcije, kako je to premijer precizno formulirao. Nemam tome što dodati, Hrvatska je dugogodišnji partner i saveznik SAD-u. Raduje nas suradnja s Hrvatskom diljem svijeta u različitim pitanjima', rekao je Merten.


Milanović je, međutim, prošli tjedan u Saboru rekao da je State Department bez ikakvih konzultacija na listu zemalja koje sudjeluju u koaliciji protiv Islamske države stavio gotovo sve europske zemlje. Protumačio je da američkim vlastima 'to treba zbog unutarnjih odnosa s javnošću' te poručio da bi na njihovu mjestu i sam to učinio.

'Hrvatska je solidarna s tim. SAD se bori protiv nečega što ja smatram zlom i neću se preplašiti zbog nekakvog straha da će nas sad netko napasti ili da će nam ne znam što napraviti. Mi smo članica NATO-a, prema tome to što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo i tome treba stati na put', rekao je tada Milanović.

I Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekli su da vlada nije donijela nikakvu formalnu odluku o tom pitanju. Na pitanje je li potrebno donijeti takvu odluku, veleposlanik Merten je kratko odgovorio da je to 'stvar hrvatske vlade.'

Predsjednik Josipović je u prošli tjedan u New Yorku rekao da čak ne postoji formalna koalicija protiv Islamske države. 'Nema nikakve formalne koalicije, riječ je o zajedničkoj politici koju su Amerikanci nazvali koalicijom, a mi ga možemo nazvati partnerstvom', rekao je. 'Nije riječ o novom nekakvom posebnom savezništvu, nego o nastavku politike koju smo vodili godinama'.

Merten je danas posjetio kostrensko Brodogradilište Viktor Lenac u povodu ugovaranja novog posla remonta i preinake zapovjednog broda 6. flote Američke ratne mornarice 'Mount Whitney', vrijednog 21 milijun dolara.