DOLAZI IZ PLIVE

Tko je Tihomir Orešković, čovjek koji će okupiti Vladu?

23.12.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Domoljubna koalicija i Most potvrdili su da će predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predložiti da mandatar za sastavljanje Vlade bude Tihomir Orešković, nekadašnji predsjednik Uprave Plive. On se rijetko pojavljivao u javnosti, a prilično je kritičan prema ekonomskoj klimi u državi i sporoj birokraciji

Orešković je rođen 1966. u Zagrebu. Diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i proizvode te glavnog financijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. kao glavni financijski direktor za istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Uskoro postaje i predsjednik Uprave Plive, a od 1. rujna prošle godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Europa.

Orešković se nije često pojavljivao u javnosti, a u intervjuu za magazin Banka kritizirao je hrvatsku birokraciju.

'Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki si u administraciji dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina', rekao je Orešković