26 GODINA NAKON BARAKE

Tko je sve ostao u HDZ-u iz prve postave 'barakaša'?

17.06.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Danas HDZ obilježava 26 godina od osnivanja u baraci NK Borca na Jarunu u Zagrebu. Program je započeo polaganjem vijenca na spomenik Franji Tuđmanu, ali se nastavlja i u samoj 'baraci'. Donosimo popis originalnog sastava 'barakaša' jer će danas sigurno biti zanimljivo vidjeti tko je još u HDZ-u iz 'prve postave' te koje su ideje iz tog vremena – preživjele

Kao dan osnutka današnje najjače oporbene stranke smatra se sastanak u baraci NK Borac u zagrebačkom sportsko rekreativnom centru Jarun, a stranka je u registar političkih stranaka upisana 5. veljače 1990. godine. Iako nije prva demokratska stranka koja je osnovana u socijalističkoj Jugoslaviji na umoru, svakako je ostavila najveći trag.

Osnivačka skupština bila je zakazana u hotelu Panorama, ali zbog zabrane održana je konspirativno u baraci na Jarunu. Zbog zabrane su na osnivačkoj skupštini bili prisutni samo oni kojima je usmeno javljeno. Od 48 prisutnih, 29 ih je bilo iz Osijeka. Ovo je popis svih prisutnih članova:

Jerko Artuković, student, prof. dr. Stjepan Babić, Zdenka Babić, službenik, akad.prof.dr. Krešimir Balenović Nedjeljko Bašić, kuhar, mr. Ivan Bobetko, Milan Boras, el. monter, dr. Marija Brnčić-Brajko, liječnik, akad.prof.dr. Dalibor Brozović, Ivan Cvitković, tehničar, Hrvoje Čuljak, dipl. ecc, Vencel Čuljak, alatničar, Branko Đurić, službenik, Miro Erkapić, vozač, prof. dr. Grgo Gamulin, Branimir Glavaš, dipl.iur, Tomislav Glavaš, dipl. ecc, Ćiro Grubišić, dipl.ecc., Hrvoje Hitrec, književnik, Mijo Hlad, privrednik, Ante Javor, graf.urednik, Milodar Jonjić, student, Franjo Jug, stomatolog, mr. Neven Jurica, književnik, Perica Jurić, student, Ante Karić, umirovljenik, Miljenko Kolobarić, alatničar, Milan Kovač, dipl.ecc, Mate Kovačević, profesor, Dragutin Kozar, vozač, Tomica Kraus, radnik, Milivoj Kujundžić, dipl.iur, Miroslav Kutle, dipl.iur, Gojko Kvesić, iur, Tomislav Ladan, književnik, Zoran Lukić, učenik, Perica Madunić, radnik, Slavko Maković, met. glodač, Josip Manolić, dipl.iur, Vladimir Marić, odvjetnik, Zlatko Martinuš, strojar, Stjepan Međugorac, vozač, Mladen Milas, radnik, Miran Mioč, tt. monter, Zvonko Rogalo, bravar, Milivoj Slaviček, književnik, Davor Slivka, tehničar, Milorad Duje Stančić, dipl.ecc , Stjepan Sulimanac, seljak, Ivica Šarić, vodoinstaler, akad. Petar Šegedin, književnik, Vladimir Šeks, dipl.iur, Stjepan Šešelj, književnik, Milovan Šibl, novinar, Ivan Šimić, student, Nikola Šimleša, tehničar, Filip Šitum, dipl.oec , Željko Škorjanc, radnik, Ante Šprljan, poduzetnik, dr. Krunoslav Šuto Ivan Tabak, službenik, Ivan Tolj, književnik, Jurica Tolj, trgovac, dr. Franjo Tuđman, Stjepan Tuđman, dipl.ecc, Milivoj Ugrinić, nastavnik, Ivan Vekić, odvjetnik, Ivan Vuletić, dipl.ecc i Marko Zebić, student.

Popularno nazivani barakašima, osnivači su s vremenom istisnuti iz vrha stranke i s odgovornih funkcija, tako da ih je danas malo koji se još uvijek bave politikom, a još manje onih koji su u HDZ-u. Neki su od osnivača izabrali druge stranke, neki su otišli desnije od HDZ-a, a neki i posve napustili politiku ili završili u neprijateljstvu s HDZ-om.

Najveća oporbena stranka unutar svojih organizacijskih cjelina danas ima Klub utemeljitelja HDZ-a koji okuplja članove HDZ-a iz razdoblja osnivanja i izgradnje stranke do 20. travnja 1990. godine koji žele, kako navode na službenih stranicama, pridonositi očuvanju jedinstva Hrvatske demokratske zajednice i jačanju njezine društvene uloge na izvornim principima utemeljitelja i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana

Predsjednik je Milan Kovač, u vremenu osnivanja HDZ-a bio je prvi rizničar stranke, ali i ministar useljeništva. HDZ je napustio 2002. zbog sukoba s Ivom Sanaderom i priključio se Hrvatskom bloku Ivića Pašalića. U HDZ se ponovno učlanio 2012. godine nakon blagoslova aktualnog predsjednika Tomislava Karamarka.

Od osnivača iz 1989. godine danas najznačajniju političku funkciju drži Vladimir Šeks. Stari politički lisac koji je kroz godine vješto uspijevao opstajati u vrhu kroz sve unutarstranačke intrige, skrasio se na Pantovčaku kao savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Tu je i vječni Branimir Glavaš koji je nakon sukoba s Ivom Sanaderom osnovao HDSSB kao jedini otpadnik iz HDZ-a kojemu je uspjelo nakon razlaza oformiti relativno uspješnu stranku. Glavaš, koji je u međuvremenu izdržavao kaznu u Mostar,u još uvijek ima velikog utjecaja na hrvatsku političku scenu.

Još uvijek je uvrijeđen što mu je, prema njegovom mišljenju, HDZ zabio noć u leđa i odbija svaku koaliciju s HDZ-om. Spomenimo da je od danas poznatijih faca tog sudbonosnog dana prije 26 godina u baraci na Jarunu bio i Miroslav Kutle, posrnuli tajkun koji se u BiH skriva pred hrvatskim pravosuđem.

Ovih dana je posebno zanimljivo zapaziti da je među barakašima bio i Josip Manolić, bivši obavještajni moćnik iz vremena Jugoslavije i jedan od autora hrvatskog obavještajnog sustava. Posljednjih tjedana, unatoč poodmakloj životnoj dobi, nalazi u središtu interesa javnosti nakon što je optužio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je radio kao doušnik Udbe. Može se pretpostaviti da Manolić nije ove godine pozvan na proslavu obljetnice.

HDZ svake godine godišnjicu prigodno obilježava u legendarnoj baraci na Jarunu. Ove godine prema programu će položiti vijence ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i na njegov grob na Mirogoju, a potom će se održati svečani program u prostorijama današnjeg NK Jaruna i uz obraćanje predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a Milana Kovača i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. U sklopu programa odigrat će se i nogometna utakmica HDZ – Humane zvijezde.