PUTINOV RADAR U WASHInGTONU

Tko je ruski veleposlanik koji drži u šaci Trumpovu administraciju?

06.03.2017 u 21:13

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Washingtonu Sergej Kisljak, iako često izvan reflektora scene, jedan je od glavnih kreatora politike na relaciji Moskva - Washington, što je dokazao svojim vezama s ljudima iz najbližeg okruženja američkog predsjednika Donalda Trumpa. Sada već bivšeg Trumpova savjetnika za sigurnost Michaela Flynna povezanost s Kisljakom stajala je dužnosti, a sada su na udaru ministar pravosuđa Jeff Sessions, predsjednikov zet i viši savjetnik Jared Kushner te bivši savjetnik izbornog stožera i predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Carter Paige. Tportal otkriva tko je veleposlanik koji slovi za ljubaznog čovjeka čiji je šarm uvod u odlučnost kojom brani interese svoje zemlje na američkom tlu

Iako je ruski veleposlanik u Washingtonu još od 2008., većina Amerikanaca čula je za Kisljaka nedavno nakon što su u javnosti procurili detalji njegova razgovora s Michaelom Flynnom, sada već bivšim Trumpovim savjetnikom za sigurnost, što ga je u konačnici stajalo pozicije u predsjednikovoj administraciji. Flynn je s Kisljakom razgovarao o navodnom ukidanju sankcija Rusiji nakon što Trump postane predsjednik, no budući da je Flynn stupio u kontakt s ruskim veleposlanikom i prije nego što je Trump prisegnuo kao predsjednik, stručnjaka za sigurnost automatski tereti tzv. Loganov zakon iz 18. stoljeća koji zabranjuje kontakt sa stranom silom s kojom je država u sukobu. Očekivano, Flynn je bio primoran dati ostavku.

Pred mogućom ostavkom zbog istih je razloga i Jeff Sessions kojeg je Trump imenovao ministrom pravosuđa. Nekoć državni tužitelj u rodnoj Alabami i republikanski senator kojeg u redovima stranke smatraju najkonzervativnijim među konzervativcima, ovih je dana pokleknuo pred političkim pritiscima i konačno priznao kako se s Kisljakom u nekoliko navrata susreo i razgovarao o Ukrajini. Sessions je ranije te susrete uporno nijekao riječima kako nije kontaktirao s Rusima, no pritisnut dokazima ipak priznaje kako je do susreta došlo, i to u jeku ruske kibernetičke kampanje tijekom predizborne utrke u Americi.

Rezultat je priznanja Sessionsova labava pozicija na ministarskom mjestu i mogućnost da demokrati u Kongresu proguraju neovisnog tužitelja koji bi istražio rusku ulogu u američkim izborima.

Ovih dana na popisu osoba iz najužeg Trumpova kruga koji su se sastajali s Kisljakom našao se i predsjednikov zet i viši savjetnik Jared Kushner. Do dvadesetominutnog sastanka došlo je u Trumpovu tornju, no o Kushnerovu progonstvu iz Trumpova okruženja još nema govora. Ne postoje ni naznake za ostavkom Cartera Paigea, bivšeg Trumpova predizbornog savjetnika kojeg je Kisljak također ulovio u svoju mrežu.

Kisljak, inače Ukrajinac i inženjer, iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru koja je započela početkom 80-ih godina prošlog stoljeća kada nakon završene Akademije za vanjsku trgovinu pristupa tada sovjetskom ministarstvu vanjskih poslova. Vrlo brzo napreduje te je od 1981. drugi tajnik u stalnoj sovjetskoj misiji pri Ujedinjenim narodima gdje se uglavnom bavi kontrolom naoružanja. Krajem 80-ih povlače ga u Kremlj gdje je visoko pozicioniran kao savjetnik, a 1998. postaje ruski veleposlanik u Belgiji te pri NATO-u.

Od 2003. obavlja dužnost zamjenika šefa ruske diplomacije, a na veleposlaničkom mjesto u Washingtonu dolazi 2008., nedugo nakon što Barack Obama osvaja svoj prvi predsjednički mandat.

Vanjskopolitički analitičari i dobri poznavatelji ruske politike prema Sjedinjenim Državama drže kako je Kisljak strateški ciljao upravo one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli biti ključni saveznici u novoj američkoj administraciji, a ono što je iznenađujuće jest njegov stupanj uspješnosti uvlačenja u svoju mrežu osoba od najvećeg Trumpova povjerenja.

Pojedini američki mediji navode kako je Kisljak vodeća osoba za novačenje tzv. spavača, odnosno ruskih špijuna u SAD-u, što i ne čudi jer se diplomatsko osoblje za vrijeme Sovjetskog Saveza i inače bavilo tim poslovima. Neki ga pak smatraju nasljednikom Anatolija Dobrinjina, dugogodišnjeg sovjetskog veleposlanika u Washingtonu koji je tu poziciji držao tijekom cijelog Hladnog rata, od 1962. pa sve do 1986. godine.

Sposoban veleposlanik u diplomatskim krugovima slovi kao izuzetno ljubazan i šarmantan čovjek koji redovito goste počasti svojim kulinarskim sposobnostima, a koliko je članova Trumpove administracije Kisljak uvukao u svoju mrežu, najduhovitije je primijetila poznata glumica Sarah Jessica Parker koja je na društvenim mrežama zapisala - 'Ne mogu se ne pitati je li se ruski veleposlanik sastajao sa svima osim sa mnom?' Šarmantni Kisljak ubrzo je glumici poslao poziv da se sastanu u zgradi ruskog veleposlanstva u Washingtonu.