UHVAĆEN U LAŽIMA

Nakon ekspreske ostavke Trumpov sigurnosni savjetnik se ispričao za muljažu s Rusima

22.02.2017 u 13:23

Bionic
Reading

General Michael Flynn, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, podnio je ostavku nakon što su američki dužnosnici nizu medija potvrdili autentičnost transkripata njegovih razgovora, u kojima s ruskim veleposlanikom u SAD-u razgovara o ukidanju sankcija Rusiji prije nego što je Trumpova administracija uopće stupila na vlast. Nakon ostavke, Flynn se ispričao američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu jer ga je doveo u zabludu, iako je rekao da s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom nije razgovarao o antiruskim sankcijama

Kako javljaju svjetski mediji, Flynnova ostavka stigla je nakon više tjedana nagađanja o povezanosti Trumpova savjetnika s Rusijom, na koje je upozoravala bivša državna odvjetnica Sally Yates.

U tekstu ostavke, Flynn priznaje kako je prevario potpredsjednika Mikea Pencea, koji je prethodno javno poricao mogućnost da je Flynn s ruskim veleposlanikom Sergejem Kišlijevim razgovarao o ukidanju sankcija koje je uvela Obamina administracija.

'Nažalost, zbog brzog tempa događaja, omaškom sam potpredsjedniku Mikeu Penceu i ostalima dao nepotpune podatke u vezi s mojim telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom. Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku i oni su prihvatili moju ispriku.', navodi se u Flynnovoj ostavci koju je objavila Bijela kuća. Prema saznanjima Bijele kuće, potpredsjednik Pence je prihvatio Flynnovu ispriku.

Umjesto Flynna, koji je u američkoj javnosti bio poznat kao teoretičar urota, Trump je ekspresno imenovao general-potpukovnika Josepha Keitha Kellotta.

Podsjetimo, prošlog je tjedna The Washington Post priopćio kako je Flynn s Kisljakom razgovarao o antiruskim sankcijama još u prosincu prošle godine prije inauguracije novog američkom predsjednika Trumpa.  

Pozivajući se na američke dužnosnike, list je naveo da su ti pregovori dali Kremlju signal kako Moskva može računati na ublažavanje sankcija koje je prethodna administracija uvela Rusiji zbog navodnih cyber-napada na tijek predsjedničkih izbora u SAD.

Iako je Flynn na početku kategorički odbijao te optužbe, potom je putem službenog predstavnika precizirao kako je 'mislio da o tome nije bilo riječi, mada nije mogao sa sigurnošću utvrditi da to pitanje nije bilo na dnevnom redu'.

Nešto kasnije se oglasio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da nikakvih pregovora o ublažavanju sankcija između Rusije i SAD nije bilo.

Inače, američki zakon iz 18. stoljeća poznat kao Logan Act zabranjuje neovlaštenim američkim građanima da pregovaraju sa stranim vladama koje su sukobljene sa SAD-om.