'PRAVa RUSKa CURa'

Tko je 'Putinov ideolog' Aleksandar Dugin i što će smrt njegove kćeri značiti za obračun Moskve i Zapada?

22.08.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Nakon pogibije Darje Dugine, kćeri utjecajnog ruskog nacionalista Aleksandra Dugina, nameće se pitanje hoće li i kako Moskva reagirati na 'pokušaj likvidacije' njezina oca, kako kobnu eksploziju automobila definiraju državni mediji i analitičari, upirući prstom u 'ukrajinske teroriste'. Očekuje se da će Kremlj, za početak, uzvisiti žrtvu na oltar domovine, a upravo bi posthumni tretman stradale 29-godišnjakinje mogao rasvijetliti odnos njezina oca i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Tko je, dakle, velikoruski ideolog Aleksandar Dugin, poznat i kao Putinov mozak ili Putinov Rasputin, arhitekt ili duhovni vođa ruske invazije na Ukrajinu, koju zagovara još od 2014. godine? Kako bi se smrt njegove kćeri, 'prave ruske cure', kako je Duginovu nazvao Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), mogla odraziti na rat u Ukrajini?

Doktorica filozofije s moskovskog sveučilišta Lomonosov Darja Dugina (29) bila je glavna urednica ruskog portala United World International (UWI), ustvrdio je Ured za nadzor strane imovine ministarstva financija SAD-a, uvrštavajući je na popis sankcioniranih Rusa zbog njezine svesrdne podrške invaziji na Ukrajinu. Bilo je to u ožujku, kada je Dugina u razgovoru s ruskim youtuberom poručila da je ukrajinski identitet uglavnom lokaliziran u zapadnoj Ukrajini te da će istočna Ukrajina prihvatiti 'euroazijsko carstvo' na temelju pravoslavne vjere i ruske nacionalnosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Opravdala je i cenzuru ruskih medija: 'Kada je zemlja u ratu, potrebno je apsolutno jedinstvo. Nikakvi (drugi) glasovi nisu dopušteni', rezonirala je.

U travnju je ustvrdila da je pokolj civila u Buči kod Kijeva bio insceniran u sklopu antiruske kampanje. U nedavnom intervjuu za ruski 1RNK rekla je pak da su zločini u Buči američka propaganda, odabrana zbog fonološke sličnosti s engleskom riječi 'mesar', osobito zato što je predsjednik Joe Biden nazvao Putina 'mesarom'.

'Rađa se novi, multipolarni svijet u kojem će zapadna dominacija postati stvar prošlosti dok se nova politička središta moći pojavljuju diljem svijeta', navodi se na UWI-ju.

  • +5
Darija Dugina Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tko je Aleksandar Dugin?

Oštrom kritičaru SAD-a često se pripisuje utjecaj na Kremlj po pitanju ruske ekspanzije i Ukrajine, iako su njegove veze s Putinom ponekad prenaglašene, a njihovi izravni kontakti i dalje su nerazjašnjeni, piše Washington Post, dodajući da je Dugin desetljećima teoretizirao o vječnom ratu između Rusije i Zapada te pozivao na povratak Ukrajine Rusiji.

Aleksandar Geljevič Dugin rođen je 7. siječnja 1962. u Moskvi. Kada je napunio tri godine, njegov otac, general-pukovnik sovjetske vojne obavještajne službe, napustio je obitelj, ali je i dalje financijski skrbio za sina. Dugin je ušao u Moskovski zrakoplovni institut kada mu je bilo 17 godina, ali je izbačen. Nije sasvim jasno što je bilo nakon toga; neki izvori tvrde da je jedno vrijeme čistio ulice, a drugi da je počeo raditi u arhivi KGB-a, u kojoj je imao pristup zabranjenoj literaturi o masoneriji, fašizmu i poganstvu. Pridružio se okultnoj grupi Južinski, a njegov alter ego navodno je bio Hans Siever, s referencom na Wolframa Sieversa, nacističkog istraživača paranormalnog.

Bavio se novinarstvom, a onda se priključio ultranacionalističkoj skupini Sjećanje te je bio koautor programa reformirane Komunističke partije Ruske Federacije pod vodstvom Genadija Zjuganova. Imao je prigovora na njemački fašizam, izuzev Oružanog zaštitnog odreda (Waffen-SS), čiji je znanstveni sektor, po Duginu, bio 'intelektualna oaza u okviru nacionalsocijalističkog režima'. Za razliku od njemačkog, ruski fašizam je 'kombinacija prirodnog nacionalnog konzervativizma i strastvene želje za istinskim promjenama'.

Duginova prva supruga bila je aktivistica Evgenija Debrianskaja, s kojom ima sina Artura. Kćer Darju dobio je u drugom braku s filozofkinjom Natalijom Melentjevom.

  • +7
Aleksandar Dugin Izvor: Društvene mreže / Autor: screenshot Twitter

U 80-ima je bio antikomunistički disident, a nakon raspada Sovjetskog Saveza bio je suosnivač Nacional-boljševičke stranke. Kao doktor filozofije, 1997. objavio je knjigu 'Temelji geopolitike', pozivajući Rusiju da obnovi svoj utjecaj u svijetu i izazove suparničko 'carstvo' na čelu s SAD-om. U vlastitom časopisu Elementi Dugin je hvalio Jean-Françoisa Thiriarta, pristašu 'eurosovjetskog carstva koje bi se protezalo od Dublina do Vladivostoka i također bi se trebalo proširiti na jug, jer zahtijeva luku na Indijskom oceanu'. Osnovao je i Euroazijsku stranku.

'Putin je posvuda, on je apsolutan'

Kao veliki pristaša Vladimira Putina, Dugin je izjavio da ruski predsjednik više nema protivnika, a ako ih ima, oni su psihički bolesni i treba ih poslati na klinički pregled.

'Putin je posvuda, Putin je sve, Putin je apsolutan, Putin je neizostavan', precizirao je Dugin.  

'Na strani smo Staljina i Sovjetskog Saveza', naveo je, tvrdeći da je konzervativac koji želi 'jaku, čvrstu državu, red i zdravu obitelj, pozitivne vrijednosti, jačanje važnosti vjere i Crkve u društvu'.

Autor je Putinove inicijative za aneksiju Krima, uz izjavu da 'ruska renesansa može stati samo u Kijevu'. Aktivno se uključio u sukob u Ukrajini 2014., kada je bio u redovnom kontaktu sa separatističkim pobunjenicima, pozivajući na iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta. U listopadu te godine rekao je da Rusija može postati vjerodostojan globalni igrač tek nakon obnove tzv. velike Rusije.

Dugin je bio savjetnik predsjednika ruske Dume Genadija Seleznjeva i pročelnik Odsjeka za sociologiju međunarodnih odnosa na Moskovskom državnom sveučilištu do 2014., kada je peticiju za njegov otkaz potpisalo više od 10.000 ljudi zbog izjave da ukrajinske prosvjednike treba ubijati i da nema razgovora s njima.

Smrt Darje Dugine - nova žarišna točka sukoba?

Putin je u svojom nedavnim govorima koristio Duginov izričaj i ponovio njegova ekspanzionistička stajališta o poziciji Rusije u svijetu, kažu američki stručnjaci, tvrdeći da je upravo Dugin regrutirao prve borce samoproglašene Narodne Republike Donjeck, godinama prije nego li je separatistička enklava u istočnoj Ukrajini poslužila Putinu kao opravdanje invazije na Ukrajinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Pogibija Darje Dugine mogla bi postati nova žarišna točka sukoba, na što upućuju i ruske objave o tome da je eksploziv postavila Ukrajinka Natalija Pavlovna Vovk, koja je nakon zločina pobjegla u Estoniju, zajedno s 12-godišnjom kćeri.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava na moguću eskalaciju ruskih napada u tjednu proslave ukrajinske neovisnosti 24. kolovoza. Gradske vlasti u Harkivu na sjeveru zemlje proglasile su 36-satni policijski sat, a u Kijevu su četiri dana od ponedjeljka zabranjena velika okupljanja. Vojska je upozorila da je Rusija poslala pet ratnih brodova i podmornica s krstarećim projektilima u Crno more i da postavlja sustave protuzračne obrane u Bjelorusiji.

Ukrajinski dužnosnici zanijekali su bilo kakvu umiješanost u eksploziju i sugerirali da bi ona mogla biti rezultat unutarnjeg spora unutar Rusije. 'Mi sigurno nismo imali ništa s tim', rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog.

Eksplozija je pokrenula val nagađanja analitičara da bi se moglo raditi i o unutarnjem napadu onih koji su nezadovoljni tijekom rata. 'Podrijetlo (napada) je očito unutarnje, a ne vanjsko', tvitao je Nicolas Tenzer, francuski stručnjak za međunarodnu sigurnost.

Neki analitičari ukazali su na simboličko značenje napada na Putinova saveznika u srcu ruskog teritorija.

'Ovo je okrug Odintsovo, ovo je ogoljeni putinizam', napisao je Leonid Volkov, blizak saveznik utamničenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, dodajući da noćna eksplozija plaši mnoge ideologe rata.

Bivši član ruske Dume Ilja Ponomarev, sada sa sjedištem u Kijevu, tvrdi je da je eksplozija djelo Nacionalne republikanske armije, podzemne skupine posvećene rušenju Putinova režima. 'Ovu akciju, kao i mnoge druge partizanske akcije provedene na teritoriju Rusije posljednjih mjeseci, izvela je Nacionalna republikanska armija (NRA)', rekao je Ponomarev govoreći na svom kanalu na YouTubeu, a prenio ga je Guardian, bez potvrde autentičnosti tvrdnji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je za The Post da je 'započeo proces unutarnje destrukcije ‘ruskog mira’ ili ‘ruskog svijeta', predviđajući da će 'ruski svijet sam sebe proždirati iznutra'.

Washington Post podsjeća na to da su u Rusiji ubijeni 'deseci novinara, oporbenih čelnika i drugih kritičara vlade' čija smrt nikada nije razjašnjena. Rusija je također osumnjičena za izvanteritorijalna ubojstva i pokušaje ubojstva, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Britaniji 2018.

  • +2
Nedaleko od Moskve ubijena Darja Dugina Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE