NE SPAVAJU ZBOG BUKE

Stanari na rubu živaca: Tko je odgovoran za kaos u Titovom parku?

29.08.2019 u 17:45

Bionic
Reading

Stanari zgrada u blizini Titova parka na pulskoj rivi spremaju se tužiti Grad Pulu zbog toga što nije poduzeo ništa vezano uz noćno okupljanje mladih u tome parku. Tvrde da zbog glasne glazbe ne mogu spavati te da se ondje stotine mladih opija i drogira, a Grad ne čini ništa da to spriječi. On pak odgovornost prebacuje na roditelje i policiju, koja loptu vraća gradu.

Četvrtkom, od ponoći do 5 ujutro više stotina mladih okuplja se u gradskome parku na rivi. I tako već godinama. Bučno, uz alkohol i, kažu neki, drogu. Stanari zgrade nadomak parku već dugo traže zaštitu Grada i policije, žele, kažu, svoj zakonski noćni mir. Ovih im je dana prekipjelo, javlja HRT.

'I uzeli smo si u zadatak da ćemo pokušati tužbama Upravnome sudu i redovnim sudovima nešto učiniti', najavio je Tihomir Bočkai.

Cjelonoćni žamor i glasna glazba uznemiruju stanare, a ima od lošeg i gore, kažu.

'Nakon toga ide vršenje nužde, pa čak i na ulazima u našu zgradu, ljudi su znali nalaziti te mlade ljude na svojim vratima di vrše im nuždu i obavljaju radnje koje nije ni primjereno da sad nabrajam', ističe Nikola Vuković.

Policija se neki put odazove pozivu stanara, no tek automobilom zastanu i nakon njihova odlaska masa nastavi još glasnije, kažu.

'Čitavu noć tako, do ranih jutarnjih sati, popraćeno galamom, vikom, a nakon što se raziđu u ranim jutarnjim satima svjedočimo velikom smeću koje ostave za sobom', kaže Snježana Božaj Bočkai.

Puljani upozoravaju i na drogu u Titovu parku. Policija priznaje zatjecanje maloljetnika u parku, pa i odvoženje na Hitnu zbog opijanja, o drogama ne zna ništa. Za alkohol je pak zadužen Grad, kažu.

'Gdje bi oni trebali temeljem komunalnih akata, putem komunalnih redara obavljati nadzor konzumacije alkohola na javnome mjestu', tvrdi Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula.

Nedavno je Odlukom o komunalnome redu Grad zabranio pijenje alkohola na javnome mjestu, ali....

'Ta naša odluka je jednog informativnog, edukativnog karaktera prema mladima i svima onima da se vidi da se to ne bi smjelo raditi', kaže pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Pule Giordano Škufulić.

No, prema istoj toj odluci komunalni bi redar smio zbog konzumacije alkohola na javnome mjestu naplatiti tisuću kuna - odmah. Da komunalni redar radi noću. Ali, u Puli, za razliku od drugih gradova u zemlji, ne radi.

'Do 23 sata možemo djelovati, poslije pola noći to će raditi netko drugi, tko je nadležan i osposobljen za to - policija', dodaje Škufulić. No, policiji to ne pada na pamet.

I za kraj priča o tome kako često završavaju tulumi u Titovu parku - praznim bocama alkohola pojedinici gađaju glave narodnih heroja. Pobjednik je, naravno, onaj tko ih više pogodi.