KENNETH H. MERTEN

Tko je novi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj?

02.04.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Američki Senat potvrdio je nominaciju karijernog diplomata Kennetha H. Mertena za novog veleposlanika SAD-a u Zagrebu, kojeg je početkom veljače na tu funkciju predložio američki predsjednik Barack Obama. Merten, koji će u Hrvatskoj zamijeniti Jamesa B. Foleya, stiže u Zagreb nakon dužnosti američkog veleposlanika na Haitiju

Merten ima 25 godina iskustva u diplomaciji: između ostalog, bio je ekonomski savjetnik američkom veleposlaniku u Parizu, šef ekonomskog odjela, a poslije i vicekonzul u Port-au-Princeu, ekonomski dužnosnik misije SAD-a pri EU u Bruxellesu te u veleposlanstvu u Bonnu.

U Washingtonu je bio zamjenik izvršnih tajnika Hillary Clinton i Susan Rice. Radio u Uredu za ekonomske i gospodarske poslove te odjelu za Kubu State Departmenta.

Na posljednjoj dužnosti u Haitiju zatekao ga je i katastrofalni potres 12. siječnja 2010. U trenutku potresa, Merten se pripremao za večernji prijem. Istrčao je iz kuće u dvorište, pozivajući suprugu i kćeri da učine isto.

'Već sam vidio kako se ta 80 godina stara kuća, sa zidovima debelim 30-ak centimetara, ruši na njih', izjavio je Merten, prenosi All.gov.

Supruga Susan Greenman Merten te kćeri Caryl i Elisabeth uskoro su napustile Haiti, a veleposlanik je počeo koordinirati američku pomoć pogođenoj naciji.


Merten je rođen u Missouriju, ali se njegova obitelj preselila u Hudson, u saveznoj državi Ohio, kada mu je bilo 12 godina.

Pohađao je katoličku srednju školu Walsh Jesuit u Cuyahoga Fallsu, gdje je maturirao 1979. godine. Njegov srednjoškolski poznanik Rob McCarty prisjeća se da je Merten već tada znao da želi biti u diplomatskoj službi.

Zasluge za služenje State Departmentu sam Merten pripisuje svom ocu Helmutu, kemičaru s nizom patentiranih otkrića, rođenim u Austriji.

'Oduvijek su nam stranci, članovi obitelji, defilirali kroz kuću', rekao je Merten.

Na Sveučilištu Miami u Ohiju studirao je diplomaciju i vanjske poslove, a u svibnju 2012. od tog sveučilišta 2010. primio je i počasni doktorat. Magisterij iz javne uprave stekao je na American Universityju 1986. godine. Osim toga, pohađao je i Université d’Aix-Marseille u Francuskoj te Karl Franzens Universität u Austriji.

Kenneth Merten govori francuski, haićanski kreolski i njemački jezik.