UTJECAJAN I ODLIKOVAN

Tko je Nijemac koji tuži Hrvatsku Bruxellesu?

08.08.2013 u 11:35

Bionic
Reading

Aktualni sukob Hrvatske i Europske komisije oko (ne)provedbe europskog uhidbenog naloga daje za pravo Guntheru Krichbaumu, predsjedniku Europskog odbora njemačkog Bundestaga, da zaključi kako je bio apsolutno u pravu kada je u ožujku rekao da Njemačka kao uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora treba zatražiti dodatne klauzule koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije

Tko je Gunther Krichbaum?

Gunther Krichbaum član je Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel te predsjednik odbora Bundestaga koji se bavi poslovima Europske unije još od 2007. Smatra ga se jednim od utjecajnijih zastupnika u Bundestagu. Završio je pravo, a u političkoj karijeri je od 1979., kada je postao član CDU-a. Prošao je sve stepenice, od lokalne do europske razine. U međuvremenu je dobio i nekoliko visokih odlikovanja za svoj rad na europskoj političkoj sceni, primjerice francuske Legije časti, ali i Zvijezdu Rumunjske te Veliko zlatno odličje za zasluge Republike Austrije.

Oko 'šokantne' Krichbaumove najave tada se podignula velika buka. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova istu večer priopćilo je da službeni Berlin neće tražiti dodatni monitoring nad Hrvatskom nakon pristupa Europskoj uniji, a Krichbaumov ured objasnio je da to nije prijedlog parlamenta, već njegovo osobno mišljenje.

Krichbaum, kao jedan od najviše pozicioniranih demokršćana Angele Merkel, prethodno je, nakon izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u 2012. ustvrdio da Hrvatska još nije spremna za ulazak u Europsku uniju.

U razgovoru za Deutsche Welle, koji je djelomično prenesen u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a, Krichbaum je objasnio zašto je nedavno uputio pismo potpredsjednici Europske komisije, povjerenici za pravosuđe Viviane Reding, žaleći se na nesuradnju Hrvatske kada je riječ o izručivanju optuženika temeljem Europskog uhidbenog naloga.

'To nije u skladu s pravilnikom. Zato sam se osobno obratio Europskoj komisiji i gospođi Reding, povjerenici zaduženoj za to, koja je već i sama otvorila to pitanje. Svesrdno pozdravljam odlučan nastup EK. Gospođa Reding je u pismu hrvatskoj vladi, točnije ministru pravosuđa, tražila da Hrvatska iznese vremenski plan usklađivanja hrvatskog pravnog okvira s europskim zakonodavstvom. Uvjeren sam da će se pravila igre sada poštovati i i da će postupak krenuti svojim tokom', rekao je Krichbaum.

U Ministarstvu pravosuđa i dalje šute, iako je Europska komisija postavila rok od 23. kolovoza za izjašnjavanje Hrvatske o tome do kada će izmijeniti sporni zakon. U suprotnom, slijede sankcije.

'Mislim da se to neće dogoditi, jer u interesu je hrvatske vlade da joj imidž ne bude narušen. Unatoč pravnim okolnostima, važno je da se Hrvatska kao najmlađa članica Unije brzo snađe u tome europskom klubu. Prije svega važno je i da građani u Hrvatskoj prepoznaju da im pristupanje Uniji donosi prednosti. To će se postići tek kada se budu poštovali europski standardi. Želim naglasiti da tu nije riječ o nametanju ili pozivanju zemlje na red', izjavio je predsjednik Europskog odbora Bundestaga.

'Ne bi imalo smisla da se hrvatska vlada tome opire, jer onda doista postoji mogućnost da EK primjereno reagira u okviru članka 39. Ugovora o pristupanju. Bila bi šteta da se to dogodi. Iskreno sam uvjeren da je ponajviše u interesu same Hrvatske da s europskim partnerima nastavi graditi i održavati odnos ispunjen povjerenjem. Radujemo se što ćemo produbiti veze s Hrvatskom. U Njemačkoj smo se silno veselili hrvatskom pristupanju Uniji. Ovo ništa ne mijenja u tom smislu', diplomatski zaključuje Krichbaum za Deutsche Welle

Prilog iz sinoćnjeg Dnevnika 3 možete pogledati ovdje