JURIŠ KONZERVATIVACA

Tko je naručitelj referenduma i hoće li ga, uopće, biti?

11.11.2013 u 08:10

Bionic
Reading

Nakon što je građanska inicijativa 'U ime obitelji' zatražila da GONG, zbog navodne pristranosti, ne bude promatrač na referendumu o definiciji braka, i u GONG-u su potvrdili da neće sudjelovati jer su svoje stajalište već zauzeli.

Predstavnici sučeljenih strana gostovali su u HTV-ovom Dnevniku 3 i tom je prigodom izvršni direktor GONG-a postavio pitanje o financijskoj pozadini inicijative.

'Dakle, sjetimo se samo da je bivši premijer Sanader rekao da se izbori, odnosno novac koji je potreban - nabavlja ispod stola! Mi ne znamo ovdje tko je ovdje naručitelj ovog referenduma, znamo samo tko je izvođač radova, ali ne znamo tko je naručitelj', istaknuo je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

Najveći doprinos našoj takozvanoj financijskoj pomoći su naši volonteri, njihov rad. A što se tiče privatnih građana i pravnih osoba, kao što smo i do sada, jer mi ne bismo ovdje bili da nismo sve radili sukladno Ustavu i sukladno zakonu, kada bude propisano zakonom i kako bude propisano zakonom, tako ćemo i mi objavljivati podatke, odgovorio je Krešimir Planinić, odvjetnik građanske inicijative 'U ime obitelji'.

Podsjetimo, građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je jučer Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da ta udruga provodi 'anti-kampanju' protiv referenduma.

Istodobno, Prosvjetna inspekcija u subotu je dobila anonimnu prijavu jedne profesorice engleskog jezika iz Splita u kojoj se, među ostalim, navodi kako neki splitski vjeroučitelji rade pritisak na djecu da im roditelji na referendumu o braku moraju glasovati 'ZA', a da učenici moraju donijeti fotografiju kao dokaz kako bi dobili prolaznu ocjenu iz vjeronauka. U prijavi ne piše o kojoj je točno školi riječ, tako da će nadležnim institucijama biti teško ispitati slučaj i utvrditi jesu li informacije točne.

'Bilo kakva ucjena ili pritisak na djecu na satovima svih predmeta, a posebice vjeronauka, nedopustiva je. Na referendum treba izaći i glasovati po svojoj savjesti. To je jedina poruka koju vjeroučitelji trebaju slati u školama', rekla je za Jutarnji list prof. Sabina Marunčić, voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor svih vjeroučitelja u Hrvatskoj.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović je kazao da budući da je prijava anonimna da treba sve ispitati. Istaknuo je kako ne voli anonimne prijave, jer ako netko želi da se problemi rješavaju, onda mora za početak s punom odgovornošću imenom i prezimenom stati iza onoga što prijavljuje.

Trakavicu oko bračnog referenduma dodatno je začinio Večernji list objavom informacije anonimnog izvora kako postoji mogućnost da se referendum ne održi. Navodno bi se ponovno mogao oglasiti Ustavni sud i poništiti odluku Sabora o raspisivanju referenduma, jer je navodnio stavljanje definicije braka u Ustav zapravo neustavno.. Izvori s Ustavnog suda, koji 'mudro' šuti o sadržaju referendumskog pitanja dok u javnosti traje prava verbalna oluja, tvrde da su navodno ustavni suci zgroženi činjenicom da im se Sabor nije obratio i zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ova informacija zvuči potpuno suludo obzirom na mišljenje dobrog dijela ustavnih stručnjaka, a i neki bivši ustavni suci za tportal su istaknuli da su se oko ovako važnih društvenih pojava, koje streme mijenjati Ustav, ustavni suci trebali samoinicijativno oglasiti, a ne čekati urudžbirani zahtjev Sabora.