MINISTARSTVO TAJI

Tko je Mornaru platio smještaj u Južnoj Koreji?

17.11.2014 u 09:31

Bionic
Reading

Uspješna suradnja hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s južnokorejskim divom ICT industrije Samsungom i nastavila se i tijekom nedavnog puta ministra Mornara u Južnu Koreju. No je li odnos ove tvrtke i ministra prešla granicu s obzirom na to da imamo informaciju da je ova tvrtka platila dio troškova ministrovog puta u ovu azijsku zemlju? Avionsku kartu ministru je platilo Ministarstvo, no na pitanje o ostatku troškova ne žele odgovoriti

Ministar Mornar u Južnoj Koreji boravio je od 2. do 7. studenog. Kao razlog posjeta u Ministarstvu navode 'uvid u primjenu i utjecaj ICT tehnologije u snažan razvitak obrazovanja u Republici Koreji. Pritom je hrvatsko izaslanstvo posjetilo Samsung gdje su razgovarali o konkretnoj suradnji na informatizaciji škola.

A suradnja s ovom tvrtkom u hrvatskom je školstvu već prisutna. U nekoliko hrvatskih škola prisutne su 'učionice budućnosti' u kojima se nastavni proces odvija preko tableta, i to u sklopu zajedničkog projekta CARNeta, Samsunga i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


Iako su nam u prvom odgovoru reli da je jedini trošak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta avionska karta za ministra, nakon našeg inzistiranja o ostalim troškovima, prvenstveno troškovima smještaja u Južnoj Koreji, mijenjaju ploču. Nakon deset dana pak tvrde da je 'troškove ministrovog putovanja pokrivalo Ministarstvo'.


Od ravnatelja CARNet-a Zvonimira Stanića, koji je putovao zajedno s Mornarom i svojom pomoćnicom za obrazovanje Brankom Vuk, doznajemo kako je dogovorena suradnja za zajednički razvoj integracije hrvatskog sustava e-dnevnika sa sustavom Samsung School Solution koji se koristi u 35 škola kod nas. Razgovaralo se i o mogućoj suradnji na razvoju digitalnih nastavnih materijala, S-PEN olovci…

Dakle, Samsung i hrvatsko školstvo vole se javno. Prema našim informacijama, toliko da je ova tvrtka sufinancirala odlazak ministra Mornara u Južnu Koreju iako dužnosnici ne smiju primiti poklon čija vrijednost premašuje 500 kuna.

Službenu potvrdu ove informacije nismo uspjeli dobiti. Naime, u Ministarstvu kažu da je jedini trošak bila zrakoplovna karta za ministra koja je koštala 5.776 kuna. Kažu da je do organizacije puta došlo od korejske strane ne precizirajući što to znači. Je li Samsung platio smještaj i druge troškove za ministra, ni nakon deset dana ne žele odgovoriti.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić kaže da je put i smještaj za njega i njegovu zamjenicu platio sam CARNet. Služba za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta podatak o plaćanju smještaja za ministra Mornara i dalje taji.