SVI NE VOLE RAYMONDA

Tko je kontroverzni kardinal koji pruža podršku Markić i Batarelu?

24.10.2016 u 18:26

Bionic
Reading

Nakon što je jučer predvodio misu u zagrebačkoj crkvi svete Katarine, kontroverzni američki kardinal Raymond Leo Burke, koji privlači pozornost svojim konzervativnim stavovima i izjavama u kojima poistovjećuje vjernike homoseksualne orijentacije ili pak one razvedene pa ponovno vjenčane s ubojicama, nastupit će večeras, pored potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, kao govornik na zagrebačkom Tradfestu, konferenciji koju organizira Zaklada Vigilare

Međunarodna konferencija Tradfest, koja je započela danas u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, kako navode sami organizatori, godišnja je manifestacija tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem potiču uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrednota u Hrvatskoj i svijetu.

Radi se o, navode organizatori, među kojima je i predsjednik udruge VigilareVice John Batarelo, sudionik šire koordinacije građanske inicijative U ime obitelji, 'festivalu tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. naprednih i militantno-sekularnih ideja i politika koje su na nasilan i revolucionarni način pokušale zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu', a jedan od najistaknutijih govornika bit će upravo kardinal Burke, inače kardinal zaštitnik Suverenog malteškog vojnog reda, koji će održati predavanje naslovljeno 'Evanđelje života i nova evangelizacija'.

Kardinal Burke već godinama privlači pozornost svojim iznimno konzervativnim idejama te tako vjernike homoseksualce i razvedene pa ponovno vjenčane poistovjećuje s ubojicama, dok za pedofiliju u crkvenim redovima krivi radikalni feminizam, zbog kojeg, kako kaže, neki muškarci ne mogu pronaći svoj seksualni identitet.

Ovaj kardinal, kojeg je još davne 1975. u Rimu zaredio papa Pavao VI, ne obrušava se samo na neimenovane neistomišljenike, već i na vodeće američke političare i zvijezde, stekavši slavu među pobornicima tijekom kampanje u kojoj je kao nadbiskup St. Louisa zahtijevao da se političarima katolicima uskrati pričest ukoliko podržavaju pobačaj. Među njima je bio i američki državni tajnik John Kerry, ali i predsjednik Barack Obama, kojeg je, iako nije katolik, prozvao zbog stavova o pobačaju, navodeći kako mu savjest ne dopušta da glasa za takvu osobu i pozvavši pritom vjernike da ga podrže u tome.

Na Burkeovoj meti našla se i američka Demokratska stranka te ju je izravno nazvao 'strankom smrti', što mu je omogućilo nevjerojatnu popularnost među republikancima. Poslovično brzog jezika, Burke je na red pozivao i samog papu Ivana Pavla II, kao i njegovog nasljednika Benedikta XVI, predbacujući im nedovoljnu pravovjernost u pojedinim istupima.

Papa Benedikt XVI nije mu pretjerano zamjerio kritike, štoviše, postavio ga je 2008. za prefekta Vrhovnog sudišta Apostolske signature, nakon čega su uslijedile mnoge važne funkcije u kongregacijama za kler, biskupe, bogoslužje, sakramente i svece te naposljetku mjesto u vijeću za zakonodavne tekstove i odnose s državama. U međuvremenu Burke dobiva i kardinalski šešir, a bio je i jedan od kandidata za novog papu, no zbog svojih stavova i prozivanja njegova kandidatura nije naišla na plodno tlo.

Dolaskom pape Franje na mjesto rimskog biskupa Burkeov položaj se mijenja iz temelja pa ga Sveti Otac miče s položaja iz vrlo važne Kongregacije za biskupe, potom i s položaja vrhovnog suca Apostolske signature na mjesto kardinala zaštitnika Suverenog malteškog vojnog reda, što je tek protokolarna funkcija, bez neke pretjerane važnosti, na kojoj će, prema svemu sudeći, dočekati mirovinu.

Burke, inače, snažno podržava povratak tradicionalne mise na latinskom jeziku i zalaže se za reintegraciju tradicionalista lefebvreovaca koji su osudili Drugi vatikanski koncil, na kojem je 1965. zaključena odluka o slavljenju mise na narodnim jezicima te otvoreniji pristup drugim svjetskim religijama, a posljednjih godina slovi kao jedan od najžešćih kritičara pape Franje u Vatikanu.

Tako je, primjerice, osudio Papinu 'popustljivost' prema homoseksualcima, ocijenivši kako je Crkva pod Franjom poput broda bez kormila. Prije dvije godine, uoči zasjedanja Biskupske sinode, Burke je u svojem tipičnom stilu zamjerio Papi to da istupa putem kardinala Waltera Kaspera, dokazanog protivnika konzervatizma unutar Svete Stolice. Tom prilikom je Burke izjavio kako 'zna da Papa nema laringitis', na što se papa Franjo samo nasmijao i nastavio sa zasjedanjem.