ZA PODMIĆIVANJE - 5 GODINA ZATVORA

Tko je kome smjestio? HDZ Sabi ili Sabo sebi samom

08.08.2013 u 07:50

Bionic
Reading

Vrh SDP-a još nije raspravljao o slučaju vukovarske audio snimke lokalne HDZ-ovke Marije Budimir na kojoj joj gradonačelnik Željko Sabo nudi 'sve što može zamisliti' prebjegne li u vladajući SDP na osnivačkoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara

Marija Budimir dala je iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru o snimci svog razgovora sa Sabom, koju je 2. srpnja tajno snimila i na kojoj gradonačelnika nekoliko puta pita što joj nudi pristane li na nemoralnu i nelegalnu ponudu.

U članku 339. novog Kaznenog zakona stoji da će se kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina onoga 'tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave ponudi, obeća ili da mito kako bi u predstavničkom tijelu glasao na određeni način'.

Sudeći po reakcijama SDP-ovaca, u toj stranci ne misle da im ova afera može ozbiljno naštetiti. 'Nemam komentara', napisao nam je gradonačelnik Sabo odgovor na SMS poruku u vezi s davanjem iskaza Marije Budimir USKOK-u.

Biljana Borzan, članica predsjedništva SDP-a, kaže da je i stranci i Sabi u interesu da se slučaj istraži i rasvijetli. Vrh stranke dosada o tome nije raspravljao.

'Sve što znam informacije su iz medija, ali još nisam o tome razgovarala ni sa Željkom Sabom ni s predsjednikom SDP-u Vukovaru Željkom Pinjuhom. U svakom slučaju, svima nama, a ne sumnjam i kolegi Sabi, u interesu je da institucije ovo istraže', izjavila je Borzan za tportal.

Ona smatra da HDZ namjerno želi destabilizirati vlast u Vukovaru, ne bi li u nemirnoj klimi osvanuo na vlasti. 'Tko god je na vlasti u Vukovaru, ako nije HDZ-ovac, uvijek će imati problema s tom strankom. Zato je kolega Sabo najugroženiji od svih SDP-ovih gradonačelnika. I zato je važno da institucije utvrde što je s tom snimkom', ocijenila je Borzan.

Jaroslav Pecnik, politički analitičar i vijećnik Laburista u Gradskom vijeću Grada Osijeka, smatra da je afera namještena, a da Sabo nije tip političara koji bi se u političkom proboju služio tako otvorenim nelegalnim sredstvom kao što je podmićivanje suparnika. Smatra da je ipak riječ o političaru koji se spominje u nekoliko nerazjašnjenih afera iz prošlosti, pa je bio laka meta.

'Uz Sabu se veže dosta afera, poput nerasvijetljenog prikupljanja novca za ljetovanje s djecom na moru, pa onaj upad nasilnika u stan i napad na njegovu suprugu. Dakle, radi se o političaru kojem se relativno lako može isproducirati i prilijepiti još jedna afera, obzirom da će se lakše u to povjerovati na osnovi ranijih skandala', rekao nam je Pecnik.

Pecnik kaže da aferu treba staviti u kontekst napada HDZ-a na SDP, od predsjednika Vlade Zorana Milanovića na niže.

'Sve je funkciji stvaranja nereda i provociranja novih izbora. U Vukovaru bi mogli biti izvanredni lokalni izbori ne uspije li se osnovati Gradsko vijeće na trećoj po redu osnivačkoj sjednici. Dakle, afera je sigurno tako tempirana neposredno pred sjednicu, pogotovo stoga jer je snimka nastala prije više od mjesec dana. To je stara HDZ-ova taktika, kad god nedostaje pažnje javnosti ili pada rejting, hajdemo do Vukovara napraviti galamu. Sve dok to bude moguće i sve dok u Vukovaru ne budu normalni i sveprihvaćeni dvojezični natpisi i ukinuti getoizirani vrtići, dotad će taj grad biti grad slučaj', kazao je.

Nažalost, u još uvijek podijeljenom gradu relativno je lako napraviti ovakvu aferu, ali to nikako nije u interesu grada. 'Očito postoje snage, na desnici, koje zapravo žive i parazitiraju na Vukovaru', ocijenio je Pecnik.

Marija Budimir, na snimci koju je objavio Večernji list, raspituje se 'gdje je ona u toj priči', 'tko joj to garantira' i slična pitanja kojima je davala Sabi do znanja da je zainteresirana za prebjeg iz HDZ-a u SDP, na što joj je Sabo odgovarao da osobno garantira i da joj nudi 'što god može zamisliti', spominjao je nadzorne odbore, između ostaloga u poduzeću Borovo, putovanja u Bruxelles i 10, 20 ili 50 tisuća kuna. Budimir s godišnjeg odmora putem medija nejasno poručuje da će kad se vrati u Vukovar 'podnijeti prijavu', ali ne kaže kakvu, kome i kada.

Jutarnji list pak neslužbeno doznaje da je USKOK na korak do otvaranja istrage protiv Sabe. Marija Budimir i njezin stranački kolega Radivoje Đurić te njegova supruga dali su iskaz USKOK-u i potvrdili da su se osobno sastajali s vukovarskim gradonačelnikom koji ih je pokušao politički podmititi. Međutim, važno je istaknuti da audio vrpca koju je javnosti kao dokaz političke korupcije ponudila Budimir, koja je snimila razgovor sa Sabom, ne može biti sudski dokaz jer prozvani nije znao da ga se snima. No usprkos tome iskazi svjedoka su dovoljno jak argument za pokretanje istrage. Naime, u članku 339. novog Kaznenog zakona stoji da će se kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina onoga 'tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave ponudi, obeća ili da mito kako bi u predstavničkom tijelu glasao na određeni način'.